Njima nije potrebna frizura za posebne prilike: Upoznajte životinje sa prirodnim loknama

Moda se stalno vraća, pa bi tako i nekad veoma popularna "trajna" mogla da bude sledeći trend koji se vraća na vrata frizerskih salona. Ovog puta, životinje su, premda nenamerno, korak ispred.

Njima nije potrebna frizura za posebne prilike: Upoznajte životinje sa prirodnim loknama Foto: Shutterstock
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Mnoge domaće životinjske vrste uzgajane su sa namerom da imaju talasasto krzno/perje/grivu. Postoji genska terapija koja omogućava da, na primer, griva kod konja bude različite dužine i boje, ali i da bude prirodno isprelamana. Ovo je vlasnicima konja interesantno zbog disciplina u kojima se takmiče njihovi mezimci. 

Pogledajte i U Indoneziji snimljena "najružnija svinja na svetu" (VIDEO)

Pojedini konji na koje je primenjivana ovakva vrsta terapije, tokom zime dobijali su veoma gustu kovrdžavu grivu, ali kod takvih slučajeva, poznatih kao „ekstremi” dešava se i da u toku leta u potpunosti ostanu bez grive, objasnio je profesor emeritus sa A&M Univerziteta u Teksasu, E. Gus Kotran, za National Geographic.

Pročitajte i Jakutski konj, sisar koji je najbrže evoluirao

Naučnici su otkrili dve različite mutacije gena koje uzrokuju kovrdžavost kod životinja. Međutim, nijedan od gena nije pronađen kod konja sa kovrdžavom grivom iz Azije, pa profesor Kotran smatra da postoji još ovakvih mutacija koje bi trebalo otkriti.

Bliski rođak sadašnjim životinjama - Kako će naučnici oživeti vunastog mamuta?slike u galeriji
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je martovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.