Sve boje Indije: Holi, najšareniji festival na svetu koji slavi početak proleća (FOTO)

Holi - festival pozitivno obojenih emocija, obeležava se svake godine u martu, nakon punog meseca, prema hindu kalendaru.

Sve boje Indije: Holi, najšareniji festival na svetu koji slavi početak proleća (FOTO) Foto: Profimedia
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Nakon obeležavanja Svetskog dana sreće i dolaska proleća usledio je i prvi pun mesec u Indiji, a za stanovnike širom ove velike zemlje to znači - Holi. Dan posle punog meseca se u gotovo svakom ćošku Indije obeležava jednim od najvećih hindu praznika kom se pripisuju različita značenja, ali se sva svode na igru, ples i širenje pozitivne energije. Holi je festival boja - glavna karakteristika praznika je prskanje vodom i jarkim bojama.

Kultura koju bi trebalo upoznati Zemlja religije i različitosti: 9 razloga da posetite Indiju

Praznik datira još iz vremena pre Hrista, a nekada se zvao Holika. Naziv je dobio od boga Krišne, reinkarnacije boga Višnua. Prema predanju, Krišna je iz šale seoske devojčice polivao vodom i bojama, pa otuda potiče i običaj kom se svi podjednako raduju.

Šta sve predstavlja Holi?

Pobedu dobrog nad zlom - podrazumeva spaljivanje i uništavanje demonke po imenu Holika. Holika je, prema verovanju, sestra zlog kralja Hiranjkašipua. Zbog toga se uoči samog dana praznika na ulicama pali velika logorska vatra, sa portretom Holike u sredini, za koju muškarci danima pre toga spremaju drva. Ovo se označava još i kao „mali Holi”.  

Praznik udatih žena - kojim se proslavlja i priziva srećan brak i porodično blagostanje.

Zahvalnost za uspešnu sezonu žetve/Prolećni festival 

Festival ljubavi - zbog toga što veliča porodicu i što su se nekada na ovaj praznik ugovarali brakovi. Ovaj dan porodice provode zajedno, uz hranu, piće, boje, muziku i ples.

Najveće dešavanje tokom praznika je u gradovima Matura i Vrindava u indijskoj državi Utar Pradeš, na nekoliko sati od Nju Delhija. Veruje se da je ova regija mesto na kom je rođen i odrastao Krišna. Ipak, praznično raspoloženje održava se i na drugim mestima širom Indije, a neka od njih imaju i neke specifičnije običaje.

Saznajte o 10 bizarnih rituala koji se i dan-danas praktikuju

10 različitih Holi običaja

Barsana, Utar Pradeš: Holi sa štapovima

Nedelju dana pre „glavnog” dana praznika održava se takozvani Latmar Holi, u selima Barsana i Nandgaon, u blizini Mature. Običaj je da žene tuku muškarce štapovima. Ideja običaja je da sve bude zabavno, međutim, tamna strana ovog običaja je zlostavljanje žena, koje vrše muškarci pljačkajući ih, ponižavajući vulgarnim gestikulacijama i čak seksualno zlostavljajući - kako bi zalužili batine. Izraženo je uznemiravanje žena koje nisu lokalno stanovništvo, pa se ženama turistima ne savetuje da tokom praznika dolaze samostalno.

Matura i Vrindava, Utar Pradeš: Tradicionalni Holi

U centralnim odredištima praznika, hramovima gradova Matura i Vrindava, sa dočekivanjem praznika se počinje već sa poslednjim danom zime, što je 40 dana pre glavnog dana Holija. U Maturi se nedelju dana pre glavnog dana praznika održava renomirana predstava u čast rođenja Krišne - Krišna Janmaštami. Spektakularni prizori su i u Vrindavi - jutro pre Holija započinje gađanjem bojama, a četiri dana pre toga se u ranim jutarnjim časovima (oko 4h) baca cveće. Ovde, na dan Holija, sveštenici u hramu Shri Banke Bihari svečano pripremaju tradicionalno piće - bhang - sa kanabisom. 

Šantiniketan, Zapadni Bengal: Kulturni Holi

Proslavljanje Holija kao prolećnog festivala (Basanta Utsav), u Šantiniketanu, započeo je nobelovac Rabindrant Tagore. Inspirisan bojama on je od ovog praznika napravio godišnji spektakl na Višva Barati univerzitetu (Vishva Bharati University). Studenti u to ime oblače se u prolećne boje i pripremaju bogat kulturni program za posetioce, koji uključuje i ples uz Tagoreve pesme. Prolećna struja praznika zauzela je svoje mesto u bengalskoj kulturi i istoriji, obeležava se dan ranije u odnosu na glavni dan praznika i atraktivan je turistima.

Purulija, Zapadni Bengal: Narodni Holi

Trodnevno slavlje u stilu lokalnog folklora odvija se neposredno pred i tokom glavnog dana Holija u okrugu Purulija, Zapadnog Bengala. Ako ste u prolazu, ovde možete zapevati i zaigrati sa lokalnim stanovništvom na ulicama i uživati u jedinstvenom kulturnom nasleđu kroz različite vidove lokalne umetnosti, a tu spadaju Čau ples (Chau dance), tradicionalne narodne pesme - Darbari Jhumur, Natua ples i lokalnu muziku (Baul songs). Ono što ovaj lokalni trodnevni ceremonijal čini još autentičnijim jeste to što je za njegovu organizaciju zaslužno lokalno stanovništvo, kako bi doprinelo održivosti svoje zajednice.

NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANI


slike u galeriji
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je martovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.