Lepote Andaluzije: Ronda, veličanstveni grad na litici koji pleni istorijom i kulturom (FOTO)

U sred planinskog venca Seranja de Ronda, na ivici 120 metara visokog i 70 metara širokog kanjona leži gradić Ronda, verovatno jedan od najinteresantnijih na našoj planeti.

Lepote Andaluzije: Ronda, veličanstveni grad na litici koji pleni istorijom i kulturom (FOTO) Foto: Shutterstock
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

“Ništa u celoj Španiji nije više iznenađujuće od ovog divljeg grada”, rekao je nemački pesnik Rajner Marija Rike koji je u Rondu doputovao 1912. godine u potrazi za inspiracijom.

Pogledajte i Depopulacija Španije: "Mi smo jedine budale koje su ostale" (FOTO)

Ronda je grad u španskoj pokrajini Malaga s populacijom od oko 35.000 stanovnika, a nalazi se oko 100 kilometara zapadno od grada Malaga. 

Pogledajte i Španci su najdugovečniji narod na svetu, a evo u čemu je njihova tajna

Ronda je "oivičena" visokim i strmim kanjonom El Tahu kog je usekla reka Guadalevin koja teče kroz grad i deli ga prirodnom granicom na dva dela. Podeljene delove grada vežu tri mosta - Puente Romano, Puente Vieho i Puente Nuevo, od kojih je poslednji izgrađen čak 120 metara iznad kanjona. 

Pogledajte i 10 veličanstvenih gradova na liticama

Poznati i zapanjujući most je sam vredan putovanja, ali Ronda ima još puno toga za ponuditi. Tu je druga po veličini arena za borbu bikova napravljena u potpunosti od kamena, i nekoliko zanimljivih građevina, naročito one iz Mavarskog perioda. slike u galeriji
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je majsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.