U Saudijskoj Arabiji otvoren prvi bioskop nakon 35 godina

Film "Crni panter" pušten je probno u Rijadu 18. aprila kao prva od nekoliko projekcija pre nego što se bioskopi otvore široj publici sledećeg meseca.

U Saudijskoj Arabiji otvoren prvi bioskop nakon 35 godina Foto: AP/Amr Nabil
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Na platnu prvog bioskopa koji se otvara u Saudijskoj Arabiji gledaoci će prvo videti holivudski blokbaster "Crni panter".

Samo za one sa pozivnicama vlasti su priredile zatvorenu projekciju u koncertnoj hali koja je pretvorena u bioskopski kompleks u prestonici Rijadu.

Saznajte i U čemu je tajna oružja Crnog pantera?

U prethodnih nekoliko godina, Saudijska Arabija je postepeno opustila zabrane za emitovanje filmova, zajedno sa lokalnim filmskim festivalima i emitovanjima u improvizovanim bioskopima.

Kraj jedne ere: Prva zemlja koja je ugasila FM radio

Kako agencija navodi, sedamedesetih godina prošlog veka bilo je neformalnih projekcija filmova, ali su takvi događaji često bili prekidani zbog religijske politike u zemlji.

Ovo, inače, nije jedina skorija kulturna reforma u Saudijskoj Arabiji. U septembru 2017. godine, žene su dobile pravo da voze, a takođe im je dozvoljeno i da po prvi put uđu na sportske stadione. Veruje da je ove promene podstakao 32-godišnji princ Mohamed koji je konsolidovao vlast u poslednje dve godine.slike u galeriji
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je martovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.