Sobe bez pogleda

Iako nimalo lak grad za život, Džakarta sa više od 14 miliona stanovnika i dalje je magnet za mnoge Indonežane sa celog arhipelaga. Njene užurbane ulice stvaraju san o bogatijem životu i boljoj budućnosti u očima došljaka, čak i onih koji su spremni da žive u vrlo neobičnim uslovima.

Sobe bez pogleda Foto: Sanja Jovanović

Saznajte i: Kako izgleda život pored aktivnog vulkana

Kuningan most, koji se nalazi u centru Džakarte, nije običan most čija je jedina svrha da povezuje ljude sa dve strane kanala - na ovom mostu život se odvija ne samo na njegovoj površini već i unutar njega. Zapravo, to je jedna velika betonska zgrada naseljena ljudima koji žive u malim improvizovanim "sobama" unutar konstrukcije mosta. Zidovi i plafoni ovih soba zvanih kamar pozajmljeni su od mosta, dok je pod napravljen od drvenih dasaka. Do soba se dolazi uz pomoć merdevina - neke od njih su prilično visoke jer su pojedine sobe smeštene na velikoj visini. Stanovnici ovih soba su uglavnom komunalni radnici koji rade kao baštovani ili čistači ulica. Njihov dan karakteriše skoro vojnička disciplina, gde nakon rane jutarnje molitve rade na ulicima Džakarte sve do kasnog popodneva samo uz pauzu za ručak i popodnevnu molitvu. Predveče je vreme za razonodu, kada momci obično igraju fudbal ili šah, tuširaju se u improvizovanom kupatilu unutar mosta, a zatim ponovo dolazi vreme za molitvu.

Pogledajte i: Kako izgleda najopasnija pijaca na svetu

Većina ovih neobičnih stanovnika su mladići koji žive u odvojenim sobama, ali neki od njih žive i sa porodicama u izuzetno malom prostoru. Uspeli su i da uvedu struju, koju su razvukli sa bandera mosta, a uz pomoć ventilatora se bore sa vrućinom koja vlada u njihovim "domovima". U malim uličnim prodavnicama, zvanim warung, koje se takođe nalaze ispod mosta, mogu se kupiti namirnice i neka od indonežanskih tradicionlanih jela, kao što je nasi goreng (uprženi pirinač).

Otkrijte i: Smrtonosna vulkanska erupcija u Indoneziji

Nakon velike poplave tokom kišnog perioda u januaru 2013 godine, određenom broju stanovnika je rečeno da se isele iz mosta radi sigurnosti i sada se život odvija samo u delu mosta iznad džamije.

Sanja Jovanović je stalni saradnik srpskog izdanja časopisa National Geographic. Trenutno živi u Džakarti i fotografiše mesta i ljude širom Indonezije. Za priču „Bračna lutrija” (sa Draganom Nikoletić) u novembarskom broju 2011. godine osvojila je Best Edit za najbolju reportažu među 40 međunarodnih izdanja časopisa National Geographic.ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je majsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.