Tragom vode: Putovanje u srce Norveške

Krici ptica paraju vedro letnje nebo. Same ptice – morski papagaji, blune, galebovi, njorke – u metežu se vrtlože oko strmih ostrva što se uzdižu iz vode. Otiskujemo se na more sa najsevernije moguće tačke, sa najudaljenijeg rta obalske Norveške, visoko iznad Arktičkog kruga.

Tragom vode: Putovanje u srce Norveške Foto: Orsolija Horberg i Erland Horberg

Talasi bacakaju naš brod po stenama oivičenim kanalima i ja iznova otkrivam nešto što se oduvek zna: morske ptice su dobre u letenju i plutanju, plivanju i ronjenju, i skoro ni u čemu drugom. One jure po površini morske vode sve dok ne pomislite da se nikada neće dići u vazduh, a na penu koja se rasipa pri udaru talasa sleću poput teških kapi kiše.

Ali dok u vazduhu nadgledaju ove vode nakrivljenih glava, one gospodare ovom hridovitom obalom, ovim ostrvima razbacanim duž severne granice Norveške, koja obrazuje neku vrstu kapice iznad Švedske i Finske. Ovde i istočno, prema Rusiji, Norveška izlazi direktno na otvoreni okean, a njena goletna uzvišenja poput prstiju nekakve okamenjene ruke pružaju se u Barencovo more. Niko ne poznaje celu obalu Norveške, a među njenim manje poznatim oblastima jeste obod poluostrva Varanger, čija je krajnja tačka smeštena istočnije od Sankt Peterburga. To je nizak, injem posut sprud, prepun prastarih stena, druga planeta u odnosu na Bergen dok ga jutarnje sunce kupa bakarnom svetlošću usred beskrajnih arhipelaga, gde se fjordovi spuštaju u more.

Od Bergena biste do Vardea, na istočnoj tački poluostrva Varanger, naravno, mogli stići i kolima. Ali čim bacite pogled na kartu ili neku nautičku mapu, shvatate da je automobil ovde samo smetnja. U proteklih 120 godina čuvena ruta Hurtigruten (što bukvalno znači „brza ruta”) sa svojim brodskim saobraćajem igra ulogu žile kucavice koja izolovane zajednice povezuje sa ostatkom sveta. Kada putujete ovim obalskim ekspresom, kilometraža više nema značaja – a na vrhuncu sezone belih noći nikakvog značaja nema ni koliko je sati. Vreme se meri po napredovanju od luke do luke: Bode, Svolver, Tromse.

NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANIostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je majsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.