Krokodil povratnik

Nekad nemilosrdno lovljen zbog vredne kože, brazilski yacare kajman sada je zaštićen – i brojnost mu je zadovoljavajuća.

„Niko sa sigurnošću ne može reći koliko je yacara kajmana pobijeno, ali reč je o milionima”, kaže Kleber Aljo, biolog brazilskog Univerziteta Anjangera Uniderpi u Mato Groso do Sulu. On je veći deo svog terenskog rada obavljao u Pantanalu u vreme najvećeg krivolova osamdesetih godina prošlog veka.

Oružane bande bi upale tokom sušnog razdoblja i ustrelile gomile kajmana koji su se okupljali oko sve manjih pojilišta. „Odrali bi ih na licu mesta i ostatke prepustili lešinarima”, kaže Aljo. „Nailazio sam na gomile mrtvih yacara kajmana kako trunu na obalama. U to doba terenski rad nije bio samo depresivan nego i opasan jer su coureiros – lovci na kože – ponekad biti vrlo agresivni.” Pritisak na ugrožene yacare kajmane smanjio se akcijom brazilske vlade protiv krivolova i globalnom zabranom trgovine kožom divljih krokodila 1992. godine. Ostalo su učinili sami krokodili. Nakon niza sezona vrlo jakih kiša, koje su idealne za razmnožavanje, broj kajmana se dramatično povećao. Procenjuje se da u močvarama danas živi čak deset miliona yacare kajmana.

Pa ipak, Aljo upozorava da se yacare kajman još nije izvukao iz nevolje. „Uspeh populacije u Pantanalu mogao bi da prikrije probleme s kojima se ta vrsta suočava u drugim delovima Južne Amerike, gde se krivolov nastavlja, a populacije nestaju.” I u samom Pantanalu postoje pretnje: krčenje šuma, brane, turizam, rudarstvo, razvoj luka. Za sada, međutim, na sparnom kraju još jedne plodne vlažne sezone kraljevi Pantanala deluju sigurno na svom prestolu.

 

Možda će vas zanimati i:ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je junsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.