Krokodil povratnik

Nekad nemilosrdno lovljen zbog vredne kože, brazilski yacare kajman sada je zaštićen – i brojnost mu je zadovoljavajuća.

Krokodil povratnik Foto: Lučano Kandizani

Ako biste ih uopšte primetili, izgledali bi vam poput vetrom nanesenih sitnih semenki koje plutaju u trsci na rubu lagune u unutrašnjosti Brazila. Pričekate li do mraka, kad zavereničku tišinu močvare zameni hor cvrkuta i šuštanja, te će čestice početi da klize i nestaju u tami.

Te tačkice budne su oči mladih yacare kajmana, članova porodice krokodila, starih tek dve nedelje i jedva malo dužih od olovke. Danju se skrivaju među vodenim travama, zaklonjeni od očiju čaplji ili roda koje bi mogle da se strmoglave prema njima i zgrabe ih za užinu. Noću se iskradaju da bi se gostili insektima i puževima, a kako rastu, prelaze na sve krupnije obroke. S vremenom, ako dobiju priliku da odrastu, mogu dostići dva i po metra i biti dovoljno snažni da hvataju kapibare, divovske glodare tog kraja. Ali to je tek daleka budućnost. Zasad su pri dnu poretka i pokušavaju da se drže podalje.

U ovoj laguni skriva se stotine, možda i hiljade tek izleglih kajmana , a sličnih laguna u Pantanalu ima još mnogo. Ta velika rascvetana močvara duž reke Paragvaj u jugozapadnom Brazilu nije samo stanište verovatno najveće grupe krokodila na Zemlji nego i pozornica jedne od najuspešnijih priča o očuvanju prirode.

Pre trideset godina yacare kajman, nemilosrdno lovljen za unosno tržište krokodilske kože, bio je na putu izumiranja. Broj im je alarmantno opadao.

NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANI



ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je majsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.