Kakve su majke šimpanze?

Jeste li se ikada zapitali kako se mame šimpanze ophode prema svojim mladuncima? Kako podnose njihovu smrt? Kako ih uče da se suoče s okrutnim svetom? Evo malog uvida u svet šimpanzi kao roditelja.

Veza između majki i mladunaca je toliko jaka da kada majka šimpanza izgubi mladunče - oplakuje ga. Oplakivanje može uključivati nošenje tela mladunčeta nekoliko dana nakon smrti, konstantno dodirivanje mladunčeta kako bi se uverila da je mrtvo i gledanje drugih odraslih šimpanzi kako bi se dobila potvrda situacije. Veza majka-mladunče je jedna od najvažnijih u životu šimpanzi. Mi - ljudi - takođe imamo jake veze.

Još u najranijim danima života, majke počinju da uče svoje mladunce. Mladunče šimpanze će naučiti od majke brojne veštine i primiti veliku količinu znanja. Biranje prave hrane i kako do nje doći spada u najvažnije lekcije. Postoje mnoge biljke koje mogu otrovati šimpanze i moraju naučiti kako da ih izbegavaju. Majka šimpanza će naučiti svoje mladunče tako što će ono gledati šta majka jede i imitirati njene pokrete.


Foto: Profimedia 

 

NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANIostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je junsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.