Kozmetika protiv sumatranskih orangutana

Sumatranskim orangutanima preti istrebljenje usled neutoljive žeđi kozmetičkih korporacija za palminim uljem.

Kozmetika protiv sumatranskih orangutana Foto: profimedia

Gokong Puntung, jednogodišnji mužijak orangutana je spašen iz kokošinjca nedaleko od jedne kuće u Aćehu, na Sumatri. Vlasnik kaže da je kupio jednog mladog majmuna od ljudi koji su ga uzeli sa plantaže palmi. Čuvari prirode veruju da je majka životinje najverovatnije ubijena, zbog toga što orangutani nikada neće svojevoljno napustiti svoje mladunce. Gokong Puntung se oporavlja u karantinu nedaleko od grada Medan i postoji nada da će jednog dana biti vraćen nazad u zaštićenu šumu. 

Procenjuje se da je ostalo samo 200 orangutana u Tripa močvarnoj šumi, odakle je mladunče uzeto, a gde ih je nekada postojalo 2.000. Oni su ubijeni ili premešteni širenjem plantaža palmi, koje se koriste za dobijanje ulja, koje ima ulogu u kozmetičkoj industriji.

Godine 1990. procenjeno je da močvarna šuma zauzima 60.000 hektara površine, da bi danas taj broj iznosio samo 10.000 hektara.

Orangutani su veliki čovekoliki majmuni koji su poznati po svojoj inteligenciji, dugačkim rukama i crveno-braon krznu. Danas postoje samo u prašumama ostrva Borneo i Sumatre, pa tako jedine dve vrste nose ta imena. Sumatranski orangutani su najugroženiji.ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je majsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.