Deset gradova u kojima nema živih

Grad duhova. Zvuči veoma jezivo pomsiliti da postoji grad koji je nekad vrveo od života, dečije graje i ljudskog smeha, a koji danas nema nijednog stanovnika. Kako biste onda nazvali na desetine takvih gradova?

3. Sanži (Tajvan): Futurističko odmaralište

Na severu Tajvana postoji futurističko selo koje je prvobitno izgrađeno kao luksuzno odmaralište za bogate.

National Geographic Travel: 10 najlepših gradova na moru

Međutim, nakon bezbrojnih fatalnih nesreća tokom izgradnje, sve je obustavljeno. Kombinacija nedostatka novca i nedostatka volje značila je da se rad obustavlja momentalno i da vanzemaljske građevine ostaju u znak sećanja na one izgubljene. Zaista, glasine u okolnim područjima govore da je grad sada zaposednut od strane duhova onih koji su umrli.

Nakon svega toga ceo projekat je bio zataškan. Vlada, koja je naručila izgradnju pokušala je da se distancira od svih bizarnih događaja. Zahvaljujući tome, nemamo imena arhitekata. Projekat možda nikada neće biti ponovo pokrenut zahvaljujući brojnim legendama, a ne bi vredelo ponovo razviti oblast u druge svrhe. Možda jednostavno zbog toga što je loše uništiti kuće usamljenih duhova

4. Krako (Italija): Fascinantan srednjevekovni grad

Krako se nalazi u regionu Bazilikata i provinciji Matera. Ovaj sredenjevekovni grad je tipičan za to područje, izgrađen sa dugim talasastim brdima širom grada, koja omogućavaju uzgoj pšenice i drugih useva. Krako datira još iz 1060. godine kada je zemlju držao arhiepiskop Arnaldo, arhiepiskopije Trikariko. Ova dugogodišnja veza sa crkvom je imala veliki uticaj na stanovnike.

Pročitajte: Prodaje se selo u Italiji

Godine 1891. broj stanovnika Krakoa je bio iznad 2.000. Međutim, postojali su mnogobrojni problemi poput slabih poljoprivrednih uslova. Između 1892. i 1922. preko 1.300 ljudi se odselilo u Severnu Ameriku. Slabim usevima doprinekli su i zemljotresi, klizišta, kao i rat – a svemu tome dodata je i masovna migracija. Između 1959. i 1972. godine Krako je bio pogođen zemljotresima i klizištima. Godine 1963. ostalih 1.800 stanovnika je premešteno u obližnje selo pod imenom Krako Pesčera, a prvobitni Krako je ostao napušten do današnjih dana.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je julsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.