Uživajte u letu: 10 najstrašnijih aerodroma na svetu

Ovih deset vazdušnih destinacija iziskuju maksimalnu veštinu pilota, stabilnost strukture letelice, kao i jak stomak putnika.

6. Aerodrom Tenzing-Hilari, Lukla, Nepal

Od lošeg ka gorem: Tenzing-Hilari aerodrom u Lukli je dobio ime po dvojici planinara koji su se popeli na vrh Mont Everesta. To bi trebalo da bude upozoravajuće. Aerodrom radi na nadmorskoj visini od 2.438 metara i bukvalno nema nijednu karakteristiku savremene kontrole letenja – čak ni svetla i veoma malo struje uopšte.

Pogledajte i: Kako izgleda najnoviji leteći automobil?

Smešten na jedinom poluravnom zemljištu u regionu – pista se nalazi na padini pod uglom od 12 stepeni – aerodrom dozvoljava jedino dnevna sletanja Jeti Erlajnsa, od čijih se pilota očekuje da budu upoznati sa uslovima.

Saznajte i: Vojni avioni poleću sa puta

Čak i Jeti Erlajns ima problema sa sletanjem na aerodrom ponekad, posebno kada niski oblaci smanje vidljivost do nule.

5. Aerodrom Gibraltar, Gibraltar, Ujedinjeno Kraljevstvo

Aerodrom Gibraltar takođe ima veoma kratku pistu od 1.828 metara. Ukoliko ste mislili da je Gibraltar samo stena i ništa više, uglavnom ste u pravu – pista je stisnuta između Sredozemnog mora i Gibraltarske stene.

Saznajte i: Kako je oboren prvi ratni avion?

Dodatan strah za putnike je činjenica da je vreme oko Gibraltara uglavnom loše, zbog čega se dolazni avioni često preusmeravaju ka Malagi u Španiji ili Tangeru u Maroku.

Pročitajte i: Novozelanđani pomešali Guglov projekat sa avionskom nesrećom

Jedna od čudnih stvari vezanih za ovaj aerodrom je što glavni auto-put seče glavnu pistu. Kada avioni moraju da polete ili slete, zvona, zviždaljke i rampe se aktiviraju kako bi zaustavili saobraćaj, što se uglavnom viđa na pružnim prelazima.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
Pogledajte šta vas očekuje u junskom izdanju časopisa National Geographic Srbija.