Uživajte u letu: 10 najstrašnijih aerodroma na svetu

Ovih deset vazdušnih destinacija iziskuju maksimalnu veštinu pilota, stabilnost strukture letelice, kao i jak stomak putnika.

8. Međunarodni aerodrom Džon F. Kenedi (Pista 13L), Njujork, Sjedinene Američke Države

Najprometniji međunarodni aerodrom u Sjedinjenim Državama je na listi najopasnijih na svetu? Verovali ili ne, pista 13L je u centru pažnje ovog teksta. Prilaz pisti ostavlja malo prostora za grešku, budući da se Zaliv Jamajka nazire sa desne strane, a okolne močvare ne pružaju sigurno utočište. Takođe, piloti imaju samo 8 kilometara vidljivosti zahvaljujući kružnom obrascu prilaženja kako bi se izbegle letelice koje sleću ili poleću sa La Gvardije ili Njuarka.

Pogledajte i: Na ubrzanom snimku avioni deluju kao zvezde padalice

Trenutno se pista 13R-13L podvrgava serijama unapređivanja kako bi se prilagodila avionima grupe VI, koja uključuje Erbas A380 i Boing 747-8. Jedna od ovih unapređenja uključuje proširenje piste sa 45.7 metara na 60.9 metara. Pristupne procedure će ostati iste što može predstavljati još veći izazov za pilote i posadu većih aviona.

7. Aerodrom Tonkontin, Tegusigalpa, Honduras

Pista 13L na JFK aerodromu je dugačka 4.442 metara, a ona na Tonkontinu u Tegusigalpi, glavnom gradu centralnoameričke države Honduras ima 1.862 metara dužine. Kratka pista čini sletanje bilo kojih mlaznjaka većih od Boinga 757 nemogućim, a onih manjih uglavnom malo verovatnim.

Saznajte i: Avion kojim se svuda stiže za najviše četiri sata

Tonkontin ima veliki broj mana. Nalazi se u dolini 1.004 metara iznad nivoa mora, okruženoj planinama. Zaboravili ste da kupite putno osiguranje? Kasno je za to, ali nije kasno da se pomolite.

Pročitajte i: Kako su birani japanski piloti kamikaze?

Putnici ne bi trebalo da se bune mnogo, jer za cenu prevoza do Tegusigalpe dobijaju vožnju toboganom gratis.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...