Blago Muzeja Nikole Tesle: Znate li koji svoj izum je Tesla posvetio Jovanu Jovanoviću Zmaju?

Ušuškan na Vračaru, u ulici Krunskoj 51, Muzej Nikole Tesle posetiocima pruža jedinstvenu priliku da pogledaju originalnu zaostavštinu čuvenog naučnika - i to predmete i izume koje neće moći da vide nigde drugde u svetu.

Replika „Plavog portreta“

Foto: Wikimedia Commons

Jedan jedini portret Nikole Tesle (sve ostalo su fotografije) naslikala je Teslina prijateljica i mađarska princeza Vilma Ljvov-Parlagi. Kada je Tesla odlazio kod nje da pozira, tražio je da svetlost u prostoriji propusti kroz plava stakla, i zato se portret zove „Plavi portret“. Original ovog portreta se nalazi u muzeju u nemačkom gradu Husumu, i do pre deset godina se u njihovoj zbirci vodio kao „Portret nepoznatog muškarca“.

Pogledajte i 9 stvari koje možda niste znali o Nikoli Tesli

Brzinomeri

Od svih ideja i pronalazaka koje je Nikola Tesla imao u sferi mašinstva, brzinomeri su mu doneli najveći komercijalni uspeh. U periodu 1916-1922. godine, Tesla je dobio pet patenata kojima je zaštitio originalan način za merenje brzine. Godine 1916, kompanija Voltam Voč iz Masačuseca, koja je i danas poznata, otkupila je prava na upotrebu patenta za Teslin brzinomer i taj uređaj je ugrađivan u automobile serijske proizvodnje tokom dvadesetih godina XX veka.

*Tekst je objavljen u sklopu projekta "Beograd-kulturna prestonica regiona" koji je sufinansiran iz budžeta Grada Beograda, Gradske uprave grada Beograda, Sekretarijata za informisanje.ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je februarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.