Blago Muzeja Nikole Tesle: Znate li koji svoj izum je Tesla posvetio Jovanu Jovanoviću Zmaju?

Ušuškan na Vračaru, u ulici Krunskoj 51, Muzej Nikole Tesle posetiocima pruža jedinstvenu priliku da pogledaju originalnu zaostavštinu čuvenog naučnika - i to predmete i izume koje neće moći da vide nigde drugde u svetu.

Teslin transformator ili Teslin kalem 

Foto: Profimedia

Svakako jedan od najatraktivnijih eskponata na postavci Muzeja Nikole Tesle je Teslin kalem ili Teslin transformator koji služi za povećavanje napona i frekvencije i, u kombinaciji sa uzemljenjem, za bežični prenos električne energije. Uključivanjem uređaja naizmenična struja visoke frekvencije a niskog intenziteta prolazi prvo kroz primarni kalem stvarajući jako elektromagnetno polje koje dalje stvara struju u sekundarnom kalemu.

Poslušajte i Neverovatna muzika malog Teslinog kalema (VIDEO)

Svaki namotaj bakarne žice na primarnom i sekundarnom kalemu povećava napon sve više pa se, u slučaju Teslinog kalema na postavci, dobija izlazni napon od pola miliona Volta. Kako je uzemljenje odvojeno od uređaja dolazi do električnom pražnjenja odnosno munje koje molekule vazduha razbija na jone, čime se prostor oko transformatora ispunjava elektricitetom.

Pogledajte i Tesle više ne žive u Smiljanu

Kako je ljudsko telo provodnik, posetioci oko Teslinog kalema takođe provode struju do neonskih sijalica koje drže u rukama, ali je ne osete i potpuno su bezbedni jer je u pitanju struja malog intenziteta.ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je februarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.