Oživite priču o zemlji koje više nema u virtuelnoj šetnji kroz Muzej Jugoslavije

Smešten u raskošnom parku sa kaskadnim kompleksom staza, stepeništa i platoa, na mestu sa koga se na Beograd pruža prelepa panorama, Muzej Jugoslavije govori o periodu i vremenu koga se mnogi sa setom prisećaju i koje retki žele da zaborave.

Spomenik revoluciji na Kozari, 1971. 

Foto: Muzej Jugoslavije

Sredinom aprila 1942. godine, nemačke okupacione snage su, uz pomoć ustaško-domobranskih i četničkih trupa, pokrenule ofanzivu čiji je cilj bio da se unište partizanske snage na planini Kozari. U pitanju je jedan od najznačajnijih, ali i najkrvavije ugušenih ustanaka. Usled neprestanih napada, izmorenosti i nedostatka municije, partizani su bili primorani na povlačenje – jedan deo ljudi je uspeo da se probije kroz nemačke snage, a oni koji su ostali su do smrti pružali otpor gotovo 15 puta jačem neprijatelju.  

Pogledajte i Avalski toranj - simbol trajanja, stradanja i ponovnog rađanja

U socijalističkoj kulturi sećanja Kozara je proslavljana kao najslavnija epopeja u istoriji Jugoslovena jer je to bila prva bitka u kojoj je učestvovao i nenaoružani narod, opkoljen od nemačkih trupa i ustaša.

U čast ove izuzetno hrabre žrtve 1972. godine podignut je Spomenik revoluciji na Kozari. Spomenik se nalazi u okviru spomen-kompleksa Kozara na Mrakovici, jednom od vrhova planine Kozare u severozapadnom delu Bosne koji, pored spomenika, čine Memorijalni zid sa 9.922 imena palih boraca i muzej sa postavkom Kozara u narodnooslobodilačkoj borbi.

Saznajte i Kako danas izgledaju napušteni olimpijski objekti u Sarajevu

Svojim cilindričnim oblikom, impozantnom visinom od 34 metra, građen od betona i čelika, i okružen zelenilom guste šume, sugeriše retoriku moći, borbe i pobede. U spomenik je moguće ući kroz uske otvore, nakon čega se posetilac nađe u jednom mračnom i skučenom prostoru pogleda usmerenog prema spolja, sa idejom da oseti svu teskobu borbe i stradanja boraca i civila tokom Drugog svetskog rata na Kozari, kojima je spomenik posvećen.

Prilikom otkrivanja Spomenika Revoluciji, na Kozari 1972. godine, organizacioni odbor Jubileja kozaračke epopeje poklonio je Josipu Brozu Titu model spomenika koji se danas nalazi u Muzeju Jugoslavije.ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je martovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.