Džejms Nahtvej: Svedok krajnosti

Nakon završenih studija pridružio Američkoj trgovačkoj floti, a kasnije se usavršavao u fotografisanju…

Džejms Nahtvej: Svedok krajnosti Snimio: Marko Grob

U karijeri dugoj preko 30 godina obišao je mesta sa najviše nasilja na svetu, dokumentujući mnoge od najvećih patnji čovečanstva.

Ovo je opasan posao i ima svoju cenu.

Možete sve da uradite kako treba, pa ipak da nastradate. Nekoliko puta su ljudi pored mene bili pogođeni, neki su i poginuli, ali ja sam ostao nepovređen. Osim fizičke ugroženosti, bio sam svedok mnogih tragedija. To breme nosim sa sobom.

Bili ste teško ranjeni u jednom bombaškom napadu u Iraku. Ipak, ponovo ste se vratili tamo.

Oporavio sam se koliko sam mogao. Smatrao sam da naši zemljaci treba da priznaju i poštuju žrtve našeg vojnog personala, kao i da shvate stvarnu cenu rata i postave razložna pitanja o tome.

Da li još uvek nosite svoju amajliju, Vašu sliku sa Nelsonom Mandelom?

Uvek. On je moj heroj u svakom mogućem smislu. Hrabrost, postojanost, mudrost. On je ono najbolje što čovečanstvo ima da ponudi.

Ta slika govori o miru.

I praštanju. Bez koga mira ne bi bilo.

Poznati ste po ratnim reportažama. Ali zainteresovani ste i za druge teme.

Interesuju me društveni problemi – nepravde koje vape da budu ispravljene, ali se još ne nalaze na radaru javnosti. Interesuju me i zdravstvena pitanja, posebno u zemljama u razvoju. Ti problemi znaju da budu pogubniji od ratova.

Šta ste naučili posle više od 30 godina ratnog izveštavanja?

Znam da odluke treba da donosimo u skladu sa našim najvišim moralnim vrednostima, a ne najnižim. Naučio sam koliko vrede tolerancija i poštovanje. I hrabrost. Sa nekim neprijateljima se moramo suočiti.

Da li ratnu fotografiju smatrate oblikom istraživanja?

Ja tumačim istoriju u trenutku dok se događa. Dakle, to je istraživanje nečeg nepoznatog. Krećem se po opasnom terenu. Neprestano primam čulne informacije i donosim brze odluke, od kojih ponekad zavisi život.ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je martovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.