SVETI DANI: Kako devet najvećih svetskih religija sastavlja listu praznika?

Kad bi katolici slavili svakog sveca, a Hindusi rođendan svakog božanstva, na proslave bi otišla skoro čitava godina.

SVETI DANI: Kako devet najvećih svetskih religija sastavlja listu praznika? Foto: Reuter/Ilya Naymushin

Negde u svetu priprema se obrok, ritual ili žrtva za verski obred. To najverovatnije čine prilježni rimokatolici ili hinduisti. 

U jevrejskom kalendaru ima na desetine praznika – ali Tora propisuje strogo pridržavanje za samo pet najsvetijih. Muslimani su takođe praznični minimalisti. U islamu se najveće proslave održavaju za poslednje dane dva velika praznika: Ramazanskog bajrama i Kurban-bajrama o završetku hadžiluka.

Pogledajte i Religija, neiscrpan izvor inspiracije: 10 neobičnih crkava širom planete

Pravljenje liste praznika kojih se pridržava devet najvećih svetskih religija – prikazano ispod – nije jednostavan zadatak. Različite zemlje i regioni, kao i veroispovesti, slave sopstvene verzije praznika, a neke religije se pridržavaju zasebnog kalendara. Kineski lunarni kalendar zasniva se na 60-godišnjem ciklusu; Indija koristi nekoliko vrsta kalendara.

„Svake godine razne zemlje prolaze kroz političke bitke zbog dodavanja ili izmene praznika”, kaže Džej Gordon Melton, teolog sa Univerziteta Bejlor i autor enciklopedije „Verski praznici”.

Saznajte i Da li je religija sama po sebi nasilna?

Uspostavljanje međunarodne datumske granice 1884. godine u mnogim zemljama je praznike koji su počinjali u sumrak pomerilo na idući dan. Na današnji raspored praznika može da utiče privredna produktivnost, što je razlog zbog kojeg se neki praznici svake godine pomeraju na vikend.

Jedini federalni verski praznik u Sjedinjenim Državama jeste Božić, dok druge zemlje imaju obuhvatniji pristup upražnjavanju praznika. U mnogobožačkoj Indiji građani mogu da odaberu s liste hrišćanskih, muslimanskih, sikističkih ili budističkih, uz 28 priznatih hinduističkih praznika, i da ne idu na posao.

Otkrijte i Kakva je budućnost religija u narednih pedeset godina?

„U savremenom mešovitom verskom okruženju proslavljanje praznika koji priznaje vlada za manje verske grupe predstavlja korak ka javnom prihvatanju”, kaže Melton.

* Tekst SVETI DANI objavljen je u časopisu National Geographic Srbija u aprilu 2018. godine.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.