Upoznajte marvarine, najtajanstvenije konje na svetu

"Kakve uši!”, to je prva pomisao pri susretu sa ovim konjima. A zatim vam se pogled zaustavlja na dugačkom, gordo uspravljenom vratu i elegantnim linijama njihovog vitkog tela.

Upoznajte marvarine, najtajanstvenije konje na svetu Foto: Profimedia

Kraljevski konji marvarini, koje su odgajale mnoge generacije maharadža, očvrsli i prekaljeni u pustinjama Radžastana, verovatno spadaju u najtajanstvenije i najmanje poznate konje na svetu. Ove veličanstvene životinje mogu se naći samo u Indiji – izvoz iz zemlje je zabranjen zbog njihovog statusa nacionalnog blaga, kao i zbog opasnosti od izumiranja. Ipak, i pored toga što rasa trenutno doživljava renesansu jer se sve više ljudi u Indiji zanima za uzgajanje lokalnih konja, marvarijn tek treba da steknu svoju popularnost u svetu.

Marvari rasu stvorili su radžputi, pripadnici ugledne ratničke kaste. Bili su im potrebni pouzdani partneri s kojima će ići u bitke, snažni, žilavi i privrženi. Viševekovni uzgoj doneo nam je današnji plemeniti karakter ovih konja.

Prema istorijskim i genetičkim istraživanjima, preci marvarina većinom su bili konji persijske i turkmenske krvi. „Vrlo je teško naći neki pismeni dokaz o postojanju marvarina kao posebne rase u daljoj prošlosti”, kaže Kerolajn Mari, direktorka britanskog odseka Udruženja autohtonih konja Indije i osnivač Društva prijatelja marvari i katjavari konja u Velikoj Britaniji. Sve ove konje ranije su zvali jednostavno desi, što doslovno znači „domaći”. „No i pored toga što se marvari kao zasebna rasa pojavljuje tek pre nekoliko vekova, genetičko istraživanje koje smo pokrenuli otkrilo je da je ova rasa uzgajana kao čista i da se genetički znatno razlikuje od ostalih domaćih rasa u Indiji.”

Pogledajte i Tužno saznanje: Svi divlji konji na svetu su izumrli

Konačnu formu rasa je dobila na teritoriji savremenog Radžastana, u oblasti Marvara (Džodpura), gde su radžputi dominirali kao moćni ratnici. Negde u XI veku jedan od najuticajnijih klanova radžput-ratora preselio se u ovu oblast, gde su njegovi pripadnici postali glavni uzgajivači marvarina. U Indiji i danas smatraju da su njihovi konji božanskog porekla i zovu ih surja-putra, što znači „sinovi Surje”, boga Sunca. Prema jednoj legendi, Sandžna, Surjina žena, sklonila se na Zemlju od nesnosne toplote svog muža, prerušivši se u konja. Kako je žudeo da bude pored nje, Surja se i sam pretvorio u konja, a njihova deca su postala preci svih današnjih marvarina.

Pogledajte i Konji su zauvek promenili život u Velikim ravnicama

Ako su konji bili sinovi Sunca, onda se i naziv kaste radžput (od starinskog radža-putra) može prevesti kao „kraljevski sinovi”. U potrazi za snažnim i pouzdanim saveznicima u brojnim ratovima, radžputi su se opredelili za ove božanske životinje.

NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANIbonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je avgustovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.