Četvoronožni heroj Prvog svetskog rata: Narednik Stabi, pas koji je ušao u istoriju

Psi su hiljadama godina unazad bili verni pratioci ljudi tokom ratova, ali tokom Prvog svetskog rata jedan pas se posebno izdvojio. Upoznajte Stabija, psa koji je imao toliko odlikovanja da je dobio čak i čin narednika.

Četvoronožni heroj Prvog svetskog rata: Narednik Stabi, pas koji je ušao u istoriju Foto: Wikimedia Commons

Naši četvoronožni prijatelji kroz vreme su, prema arheološkim nalazima, najmanje devet hiljada godina uz nas. Oni su čuvari i spasioci ljudske vrste, a o njihovoj hrabosti, snazi, izdržljivosti i odanosti, svedoče brojne priče.

Jedna od najpoznatijih je priča o nardeniku Stabiju, najodlikovanijem psu tokom Prvog svetskog rata i jedinom psu koji je unapređen u čin narednika zbog zasluga u borbi.

Pogledajte i Prvi pas-astronaut: Zbog čega je baš Lajka poslata u svemir? (VIDEO)

Stabi je bio lutalica i mešanac bostonskog terijera koji se pojavio niotkuda u julu 1917. na kampusu Univerziteta Jejl u Nju Hejvenu, dok je grupa vojnika tamo bila na treningu. Mali četvoronožac savršeno se uklopio među njima, učestvovao u vežbama, pa čak i navodno naučio da salutira spuštajući desnu šapu.

Saznajte i Kako su se srpski vojnici hranili u Prvom svetskom ratu?

U vrlo kratkom roku, osvojio je srce kaplara Roberta Konroja, koji ga je usvojio i nadenuo mu ime Stabi, zbog kratkog, debelog repa (eng. stubby). Kada je došlo vreme da se krene za Evropu, vojnik Konroj je uspeo da prokrijumčari Stabija i odvede ga u rovove Francuske, gde je bio izložen iperitu. Posle oporavka, vratio se na Zapadni front - ovaj put sa specijalno dizajniranom gas-maskom. S obzirom na to da je i sam pretrpeo napad otrovnim gasom, naučio je kako da upozori vojnike na opasnost. Takođe, umeo je da locira ranjenike tokom potrole, a jednom prilikom, čak je uspeo da zarobi nemačkog špijuna.

Stabi i vojnik Konroj, Foto: AP/Pat Eatonrobb

Nakon oslobađanja Šato Tjerija, zahvalne žene su mu sašile kaputić na koji su zakačene njegove brojne medalje. 

Za 18 meseci ''radnog staža'', Stabi je učestvovao u 17 bitaka, preživeo brojna ranjavanja i konstantno podizao moral svojim saborcima. Po završetku rata, Konroj ga je prokrijumčario nazad kući - postao je američka nacionalna ikona i predvodio je brojne parade širom SAD, sve do svoje smrti, 1926. godine.

Foto: AP/

Priča o Stabiju prošlog nedavno je pretočena i u animirani film "Narednik Stabi: Američki heroj" (eng. Stubby: An American Hero), a takođe je dobio i svoj spomenik "Stabi pozdravlja" u američkoj saveznoj državi Konektikat.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je julsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.