Palmira u vreme slave: Upoznajte Zenobiju, kraljicu koja je prkosila Rimskom carstvu

Kraljica Palmire, o čijim podvizima se i danas priča, osvojila je Egipat, zarobila rimske pokrajine i gotovo transformisala svoje kraljevstvo u carstvo jednako Rimu.

Tokom vekova, Zenobijina životna priča bila je predmet brojnih spekulacija. U živopisnim, ali nepouzdanim "Carskim povestima", zbirci biografija rimskih careva, navodi se da je Zenobija sebe povezivala sa Ptolemejskim kraljevstvom, uključujući i Kleopatru. Istoričari sa istoka, kao što je persijski Al-Tabari, verovali su da Zenobija nije bila grčkog, već arapskog porekla. Savremeni istoričari se slažu da kraljica Palmire nije vodila poreklo od Ptolomeja i da je najverovatnije došla iz uticajne palmirske porodice u kojoj je stekla vrlo visoko obrazovanje.

U svojoj knjizi "Opadanje i propast Rimskog carstva", britanski istoričar Edvard Gibon je do detalja opisao Zenobiju:

"Zenobija je bila vrlo cenjena i smatrana je kako najlepšom, tako i najhrabrojom ženom svog doba. Ona nije posedovala samo znanje latinskog, već je odlično vladala sirijskim, grčkim i egipatskim jezikom."


Foto: Wikimedia Commons/Zenobija na antoninijanu koji navodi njenu titulu Avgusta i prikazuje je sa dijademom

 

Zenobija se udala za Odenata, vladara Palmire i osnivača Palmirskog carstva. Vladajući od 263. godine, Odenat je uspešno odbranio Palmiru od Persijanaca. Ostavši odan Rimu - barem spolja gledano - Odenat je uspeo da probije persijske granice i natera ih da se povuku na svoju teritoriju.

Odenat je od samog početka tvrdio da igra na strani Rima, ali uskoro je postalo jasno da je samo želeo da postane "monarh Istoka". S obzirom na slab položaj Rima, novi car Rimskog carstva - Valerijanov sin, Galijen - nije imao drugog izbora osim da Odenatu prizna moćni status. Odenat je takođe bio krunisan i kao "kralj svih kraljeva" od strane sopstvenog naroda. Palmira bi možda postala glavni grad nove imperije, ali se to ipak nije dogodilo. Odenatovi snovi su srušeni 267. godine - nakon povratka sa kampanje protiv Gota u Kapadokiji, rođak ga je ubio u njegovoj palati.

Tada je došlo Zenobijinih pet minuta. Sin kojeg je dobila u braku sa Odenatom, Vabalat (Vabalatius na latinskom), je logično trebalo da nasledi svog oca, ali je bio još uvek dete. Zenobija je sebe proglasila regentom, što joj je omogućilo kontrolu nad teritorijama na istoku koje su malo pre toga preuzete od Persijanaca. 

Zenobija je znala kako da iskoristi trenutak slabosti Rimskog carstva. Ona je prezirala cara Galijena i njegove generale koji su bili nemoćni da je zaustave. Kada je na vlast došao sledeći rimski imperator, Klaudije II Gotski, nije imao drugog izbora osim da Zenobiji prizna suverenitet. Zenobija je tako postigla svoj cilj - Palmira je postala jednaka Rimu.

Držeći Persijance u zalivu na istoku, Zenobija je aneksirala mnoge susedne države, uključujući celu Siriju i veći deo Anadolije (današnje Turske). Godine 269. ona je poslala svoje snage u Egipat i preuzela Aleksandriju. Do 270. godine preuzela je kontrolu nad celim Egiptom. Njena imperija činila se nezaustavljivom...

NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANIostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je junsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.