Mit ili realnost: Zemlja u kojoj na svakom koraku možete videti jednoroge

Mnoge države sveta imaju svoje nacionalne životinje, a Škotska je za nosioca ove "laskave titile" izabrala imaginarnu životinju iz bajki - jednoroga!

Mit ili realnost: Zemlja u kojoj na svakom koraku možete videti jednoroge Foto: Profimedia

Škoti su poznati kao strastveni obožavaoci mitova i legendi: duhova, veštica, magije, vodenih čudovišta... Međutim, čarobni jednorog je možda najomiljeniji, posebno ako se uzme u obzir da je ova imaginarna životinja iz bajki i nacionalna životinja države. 

Škoti jednoroge povezuju sa dominacijom i hrabrošću, pa se njihov prikaz ove životinje prilično razlikuje od modernog. Umesto duge ružičaste kose i svetlucavog roga, škotski jednorog ima konjsku glavu prekrivenu gustom belom grivom, kao i zlatni lanac koji se okreće oko moćnog, snažnog tela.

Pogledajte i Razotkriveno mitsko biće: Kako je zapravo izgledao sibirski jednorog?

Jednorog je škotski heraldički simbol još od 12. veka, kada je počeo da se koristi kao simbol škotske vojske u vreme kralja Vilijama I. 

Jednoroge su obožavali i stari Vavilonci, a prvi pisani zapisi o njima javljaju se još u doba antičke Persije, Rima i Grčke. U keltskoj mitologiji, škotski jednorog simbolizuje nevinost i čistoću, moć lečenja, radost, pa i sam život, a takođe predstavlja simbol muževnosti i moći. 

Foto: Profimedia

Krajem 15. veka škotske zlatnike krasio je upravo jednorog, a čak se pojavljivao i u umetničkim delima tokom srednjeg veka, simbolišući svetost devica, uključujući i Devicu Mariju. Prema popularnom uverenju, samo device su imale sposobnost da uhvate jednoroge.

Pogledajte i Pravi "jednorog" otkriven u Sloveniji

Godine 1825, poznati francuski prirodnjak i zoolog Žorž Kivije tvrdio je da je postojanje jednoroga fizički nemoguće. Međutim, uprkos njegovim tvrdnjama, jednorog je ostao vrlo poštovana životinja u Škotskoj, a 9. april proglašen je Nacionalnim danom jednoroga. 

Za vreme vladavine škotskog kralja Jakova I, koji je preuzeo engleski presto nakon Elizabete I, škotski kraljevski grb imao je dva jednoroga koji podupiru štit. Ipak, on je kasnije levog jednoroga zamenio lavom koji je engleska nacionalna životinja. 

Pogledajte i Više od polovine stanovništva ove zemlje veruje u vilenjake

Ovaj simbolizam bio je i utoliko snažniji jer su lav i jednorog dugo vremena bili ilustrovani kao neprijatelji koji se bore za krunu u životinjskom svetu: harmonična vladavina jednoroga nasuprot moćnog lava. 

Lav i jednorog i danas su simboli Ujedinjenog Kraljevstva: engleski kralj s leve i škotski jednorog s desne strane. ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je majsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.