Zbog čega su vakcine od krucijalne važnosti

Dajte deci u siromašnim zemljama injekcije koje se u bogatim zemljama uzimaju zdravo za gotovo i spašćete stotine hiljada mladih života.

Zbog čega su vakcine od krucijalne važnosti Foto: Shutterstock

Tek što je svanulo u Daki, prestonici Bangladeša, a zamišljeni Saha je već na zadnjem sedištu svog automobila. Uniformisani vozač provlači tojotu kroz kakofoničnu zbrku minibuseva, motocikala, rikši, kamiona i oronulih autobusa kroz čija vrata vise putnici. „Uspeli smo da spasemo život, ali nismo mogli...” Ne dovršava rečenicu. „Videćeš kako to izgleda”, kaže. „Sve će ti biti jasno.”

Saha je mikrobiolog koji je svetsku reputaciju stekao istraživanjima bakterije pneumokoka. Laboratorija koju je osnovao smeštena je u jednom krilu Daka Šišua, najveće bolnice za decu u Bangladešu. Odmah tu, niz hodnik, otvorene sobe ispunjene su bolesničkim krevetima. U vreme posete oko svakog tog kreveta načička se rodbina malog bolesnika. U laboratoriji muškarci i žene u belim mantilima provode dane proučavajući izbliza ćelije pneumokoke: tražeći ih u epruvetama krvi i drugih telesnih tečnosti, razmazujući ih u Petrijevim posudama, posmatrajući ih kroz mikroskope.

Pneumokokne bakterije su sveprisutne u savremenom svetu. Lako se prenose kašljanjem i dodirom. Kod ljudi sa zdravim imunološkim sistemom mogu da se nađu unutar nosnih kanala i ne izazivaju bolesno stanje. Ali kada nam imunitet opadne, pneumokoka može da migrira, namnoži se i izazove infektivne bolesti opasne po život. Posebno su ranljiva deca najmlađeg uzrasta. Najugroženija su ona koja žive na mestima na kojima nije lako doći do antibiotika i dobre medicinske nege. Početkom XXI veka – kada je u Sjedinjenim Državama i Kanadi postala dostupna prva delotvorna vakcina protiv te bakterije – pneumokokna bolest je svake godine širom sveta ubijala više od 800.000 dece, od čega više od 750.000 beba i dece mlađe od pet godina. Tu decu nije ubila neka izvikana epidemija poput ebole ili zika virusa, nego obična bakterija koja je izazvala pneumoniju (upalu pluća) ili meningitis (upalu mozga) ili im napala krvotok. Većina tih smrti dogodila se u siromašnim zemljama kao što je Bangladeš.

BANGLADEŠ Foto: AP/Salahuddin Ahmed

Konjugovana pneumokokna vakcina (PCV), kako se naziva verzija za decu, u Bangladeš je stigla 2015. godine i Sahin istraživački tim intenzivno prati njen učinak. Ako se, kao što se nadaju, delotvornost ove vakcine dokaže širom sveta, stručnjaci obećavaju i znatno smanjenje stope smrtnosti – što znači da će hiljade dece preživeti umesto da umru u predškolskom uzrastu – i daleko manje slučajeva bez smrtnog ishoda. Manje otežanog disanja usled upale pluća; manje groznica, plitkog disanja, kašlja, modrih usana, noći provedenih pored postelja malih bolesnika zbog kojih roditelji ne odlaze na posao od kojeg izdržavaju drugu decu. Manje... patnje, stalno mi ponavljaju Saha i njegove kolege, kao da mi, kao strancu, treba pomoći da shvatim visinu uloga.

Gulam Išak, vlasnik bakalnice u Karačiju, nije imao poverenja u polio vakcinu. Sada krivi sebe što je dvostruko unesrećio svoju četvorogodišnju kćerku Rafiju: jednu nogu joj je obogaljio polio, a drugu joj je slomio automobil koji nije uspela da izbegne. 
Foto: AP/Salahuddin Ahmed

Jer lako je zamislivo da će iz privilegovane pozicije Sjedinjenih Država najveći izazov vezan za vakcinu 2017. godine biti da se određene grupe skeptičnih roditelja ubede da vakcinišu svoju decu. Ti napori su nesumnjivo važni. Ali još su važniji, ambiciozniji i kompleksniji napori koji podrazumevaju saradnju velikog broja vlada i milijarde dolara sakupljenih od filantropa, tj. međunarodnu saradnju koja će omogućiti da se nova vakcina obezbedi zemljama u razvoju u kojima deca još uvek pate od bolesti koje se mogu sprečiti vakcinacijom i čije porodice prolaze kroz teške trenutke koje Saha svakodnevno gleda na hodnicima bolnice Daka Šišu.

Zato me šalje da vidim jedanaestogodišnju Sanđidu Sahađan, srednje od troje dece majstora za opravku rikši i njegove žene. Idi, kaže mi Saha kada smo se zaustavili ispred glavne bolničke kapije, pa ćemo, kad se vratiš, razgovarati o onome što si video. Džamal i Tasmim ići će s tobom. Onaj kombi na parkingu čeka vas.

NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANIostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je martovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.