Čovek koji je promenio tok istorije srpskog jezika: 5 zanimljivih činjenica o životu Vuka Karadžića

Životna priča Vuka Karadžića i danas deluje neverovatno, budući da je iz gotovo primitivne patrijahalne sredine stvorila vrednosti kojima su se divili Gete, braća Grim, Jernej Kopitar...

Tri velike ljubavi - Ruža, Sara i Ana

U istoriji su zabeležene svega tri veze Vuka Karadžića. Njegova prva, ali i najveća, ljubav bila je njegova vršnjakinja Ruža Todorova. Njih dvoje su se zavoleli pre izbijanja Prvog srpskog ustanka, kada su oboje imali svega 17 godina.

U pitanju je bila iskrena, mladalačka ljubav i svi su mislili da je samo pitanje vremena kada će ozvaničiti vezu. Ipak, ustanak, a potom i Vukova bolest, zauvek su ih rastavili. Vuk je 1811. godine otišao u Negotin, a potom u Beč, gde je i ostao do kraja života. Ruža je neko vreme tugovala za Vukom, ali se kasnije udala za tadašnjeg veoma uglednog trgovca iz Tršića, Milutina Dobrilića i rodila dvojicu sinova čije će živote mnogo godina kasnije spasiti upravo Vuk.

Naime, vrativši se na vlast 1859. godine, knez Miloš se nemilosrdno svetio pristalicama dinastije Karađorđević među kojima su bili i Ružini sinovi. Saznavši za to, Vuk je uspeo da izmoli kneza Miloša da poštedi Ružine sinove. 

Druga žena koja je igrala važnu ulogu u Vukovom životu bila je Sara, mlada udovica krajinskog kneza i velikog trgovca Miše Karapandžića, sa kojom se Vuk sprijateljio ubrzo po dolasku u Negotinsku krajinu. 

Vuk je u to vreme imao 25 godina, a Sara je od njega bila starija čak 10. Ona je i zaslužna za ljubav koja se desila između njih. Naime, zbog svoje noge Vuk nije imao hrabrosti da joj priđe, pa je tako Sara načinila prvi korak. Međutim, napad Turaka ponovo je stao na put Vukovoj sreći. Bio je primoran da napusti Negotin, a iako je kasnije pokušavao da ubedi Saru da se doseli kod njega u Beč, nikada mu nije oprostila što ju je ostavio.

Ubrzo po dolasku u Beč, Vuk upoznaje Anu Mariju Kraus, ćerku bogatog austrijskog trgovca sa kojom je imao čak trinaestoro dece, od kojih je samo dvoje nadživelo roditelje: kći Vilhelmina-Mina, čuvena slikarka, i sin Dimitrije, vojno lice.

Međutim, iako je sa Anom imao skladan i srećan brak, Vuk nikada nije zaboravio svoju ljubav iz mladosti, Ružu Todorovu. 

U svojim Memoarima poverio se da je kao već zreo čovek dolazio u Tršić, i nije sreo Ružu. Bio je srećan zbog toga jer mu se tako ispunila želja da ga nikad ne vidi hromog.

NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANIbonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
Pogledajte šta vas očekuje u junskom izdanju časopisa National Geographic Srbija.