Kako su naučnici slučajno otkrili prvu fluorescentnu žabu na svetu?

Naučnici iz muzeja prirodnih nauka „Bernardino Rivadavija“ u Buenos Airesu sasvim slučajno su otkrili retku vrstu žabe. Evo i kako...

Kako su naučnici slučajno otkrili prvu fluorescentnu žabu na svetu? Foto: Profimedia

Prva fluorescentna žaba otkrivena je u slivu Amazona u Argentini. Naučnici iz muzeja prirodnih nauka „Bernardino Rivadavija“ u Buenos Airesu su je otkrili sasvim slučajno dok su analizirali pigment šumske gatalinke ili kreketuše.

Pod normalnim svetlom, žaba je prošarana zelenom i smeđom bojom sa crvenim tačkicama, ali pod UV zracima žaba svetli fluorescentnom zelenom bojom. Ova pojava je izuzetno retka za kopnene životinje.

Istraživači su utvrdili da od jačine svetlosti zavisi koliko će žaba svetleti – njen fluorescentni odsjaj može da varira između 19 i 29 odsto jačine. Svoje otkriće objavili su u listu Proceedings of the National Academy of Sciences.

„Ova pojava se vrlo razlikuje od one kod ostalih fluorofora. Naše otkriće otvara mogućnost da i drugi vodozemci budu fluorescentni, a posebno oni sa tankom kožom poput šumske gatalinke“, ističe Marija Gabrijela Lagorija, fotohemičarka sa Univerziteta u Buenos Ajresu.

U razgovoru za časopis Nature, naučnici koji su otkrili fluorescentnu žabu izrazili su nadu da će otkriće inspirisati druge da nastave da istražuju taj fenomen.

Poručili su naučnicima da ne idu na teren bez UV lampe.

Izvor: Guardian/Rts

*Pratite nas na Instagramu >>> https://www.instagram.com/ngmsrbija/


*Pratite nas i na Twitteru >>>https://twitter.com/NGSrbijabonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je julsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.