6 kosmičkih katastrofa koje bi mogle da unište život na Zemlji

Ako se zapitate šta je najveća pretnja za ljudsku egzistenciju, verovatno biste prvo pomislili na nuklearni rat, globalno zagrevanje ili veliku epidemiju neke bolesti. Pod pretpostavkom da takve izazove uspemo da izbegnemo, mi smo bezbedni, zar ne?

6 kosmičkih katastrofa koje bi mogle da unište život na Zemlji Foto: Shutterstock

Život na maloj, plavoj, zemljanoj lopti se čini bezbednim sve dok ne postanemo svesni da sigurno postoji nešto što se krije u prostoru oko nje.

Predstavljamo vam kosmičke katastrofe koje bi mogao da unište život na Zemlji:

Solarni bljesak visoke energije

Sunce nije tako mirna Zvezda kao što biste mogli da pomislite. Ono stvara jako magnetno polje koje generiše impresivne sunčane tačke, ponekad i po nekoliko puta veće od Zemlje. Takođe, ono izbacuje čestice koje imaju visoku radijaciju, takozvani solarni vetar. U kombinaciji sa jakim magnetim poljem koje Sunce stvara, solarni vetar omogućava severnoj i južnoj polulopti određenu količinu svetlosti. Međutim, ako vetar postane jači, on može uticati na radio komunikaciju ili prouzrokovati nestanak električne energije. Iako ovakva situacija ne bi mogla da zbriše čovečanstvo odmah, predstavljala bi ogroman izazov. Ne bi bilo struje, grejanja, klime, GPS-a ili interneta, a imali bismo probleme i sa proizvodnjom hrane, lekova, i tako dalje, piše Independent.

Udar asteroida

Danas smo vrlo svesni opasnosti po čovečanstvo od udara asteroida. Na kraju krajeva, smatra se da su upravo oni doprineli izumiranju dinosaurusa. Nedavna istraživanja su podigla svest od mnoštvu svemirskih stena u Sunčevom sistemu koje bi mogle biti alarm za uzbunu.

Pogledajte i: (Pra)istorija zapisana u kraterima: Kako su asteroidi oblikovali Zemlju?

Razvoj sistema koji bi mogao da nas zaštiti od manjih asteroida je na početnom nivou, dok bismo protiv onih većih (ali i ređih) bili prilično bespomoćni. Oni bi mogli da unište Zemlju zauvek, pa čak i da to ne uspe na početku, bili bi uzrok ogromnih cunamija, požara i drugih prirodnih katastrofa.

Rast Sunca

Ne možemo da predvidimo gde će se naredne kosmičke opasnosti javiti, ali možemo biti sigurni da će Sunce svoj život završiti za 7.72 milijardu godina. U ovom trenutku, ono izbacuje svoju spoljnu atmosferu u formi planetarne magle i završava svoj put kao planetarni ostatak poznat kao "beli patuljak". Kako Sunce bude "starilo", tako će biti sve veće, a na Zemlji postajati sve hladnije. Onog trenutka kada bude postalo ogromno, stvoriće izuzetno jak solarni vetar koji će usporiti planetu. Kao rezultat toga, za oko 7,59 milijardi godina, Zemlja će se zauvek istopiti.

Nastavak vas očekuje na narednoj strani>>>bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.