Kako osvojiti Nobelovu nagradu: 5 stvari koje bi trebalo da znate

Glumci osvajaju Oskare, sportisti zlato na Olimpijskim igrama, ali za naučnike, pisce i borce za mir u svetu, ne postoji veće odlikovanje od Nobelove nagrade.

4. Da li postoji Nobelova nagrada za ekonomiju?

Striktno govoreći, ne. Nobel nije spominjao Nobelovu nagradu za ekonomiju u svom testamentu. Nju je počela da dodeljuje Riksbank, centralna banka Švedske 1968. godine u znak sećanja na Nobela. 

Ona se dodeljuje kao i druge nagrade, sa istom pompom i fanfarama, na godišnjoj dodeli nagrada 10. decembra, kada se obeležava godišnjica Nobelove smrti.

Međutim, Nobelova fondacija je neće nazvati Nobelovom nagradom. Zvanično je u pitanju Nagrada švedske banke za ekonomske nauke u znak sećanja na Alfreda Nobela.

5. Kako možete da osvojite Nobelovu nagradu?

Laureatima je često postavljano ovo pitanje, a njihov najčešći odgovor je da "radite vredno i naporno i pratite svoju strast". 

Svakako pomaže da napravite revolucionarno otkriće poput X zraka ili penicilina.

Otkrijte i 10 najvažnijih otkrića koja nisu dobila Nobelovu nagradu

U naučnim kategorijama, pobednici obično čekaju decenijama pre nego što sudije procene da je njihovo otkriće izdržali test vremena. 

Drugačije je za Nobelovu nagradu za mir, koja se obično dodeljuje nekome usred borbe za mir i demokratiju. To objašnjava zašto se neke Nobelove nagrade za mir, iz ove perspektive čine pomalo preuranjenim, poput nagrade 1994. godine za bliskoistočni mirovni sporazum koji je sad u rasulu. bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...