10 majanskih jela koja su veoma popularna i danas

Iako su prošli vekovi, potomci Maja i španskih kolonizatora i danas uživaju u specijalitetima ovog naroda.

Tortilje od kukuruza

Po legendi, Maje su verovale da su napravljene od kukuruza, tačnije od testa napravljenog kukuruzovim brašnom. Nimalo ne čudi što je kukuruz bio osnova ishrane Maja, pa ni to što su od njega pravili tortilje, kakve se i danas mogu naći u Gvatemali.


Foto: Profimedia

Tradicionalni doručak

Tipičan majanski doručak sastoji se od omleta, pasulja, prženih banana i sira. Uz sve to, ovaj narod je izjutra uživao u tortiljama od kukuruza.

Otkrijte Tajne veličanstvenih majanskih piramida

Kafa

U Gvatemali danas možete naći ostatke velike ljubavi Maja prema kafi, posebno u Kvecaltenangu, gde turisti često uživaju u organskoj kafi dok posmatraju vulkan Santa Marija i zamišljaju nekadašnje stanovnike ovog prostora kako na istovetan način uživaju u prirodi ovog dela sveta.

Orćata i Hamajka

Ovo drugo piće poznato je i kao agua de jamaica ili jamaica i veoma prepoznatljivo i samim izgledom: svetlocrvene je boje, a pravi se od vode, cveta hibiskusa i šećera. Veoma je bogato vitaminom C i idealan način da se današnji stanovnici prostora na kojem su nekada živele Maje osveže tokom vrelih letnjih dana.


Foto: Profimedia

Orćata je, s druge strane, spoj pirinčanog mleka, tucanog badema, cimeta i šećera.

Tamale

Istraživanje gastronomije Maja ne bi bilo potpuno ukoliko ne bismo pomenuli tamale, koje se prave od kukuruza i pune piletinom, svinjetinom, povrćem, ponekad i sirom, a potom se uvijaju u komine od kukuruza ili koru i lišće bananane. One su bile neizostavan deo svih majanskih svetkovina i ceremonija.

Pročitajte Rešena misterija krvavih strela drevnih Maja

Poseban sos

Xni-pec, sos koji se pravi od paradajza, crnog luka, luk, limete, korijandera, pomorandži i soka grejpfruta danas je veoma popularan na teritoriji na kojoj su nekada živele Maje, a mnogi ne znaju da je ovaj narod prvi osmislio ovaj spoj.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...