Mađarski komad raja: Plutajuće selo na jezeru Bokod

Očaravajuće kućice na stubovima nalaze se zapadno od Budimpešte, blizu sela Bokod i poznate su pod nazivom „plutajuće selo“.

Mađarski komad raja: Plutajuće selo na jezeru Bokod Foto: Shutterstock

Možda vas plutajuće kućice na štulama podsećaju na Maldive, ali elektrana u blizini i hladno vreme ipak otklanjaju svaku sumnju.

Prelepe kućice su zapravo odgovor Mađara na rajska ostrva u Indijskom okeanu, budući da se severozapadno od Budimpešte, blizu Bokoda nalazi naselje, koje je poznato kao plutajuće selo, piše Daily Mail.

Plutajuće pijace: Eksplozija veličanstvenih boja Azije

Redovi starih kabina, zajedno sa udobnim tremovima, izgrađeni su na povišenim platformama iznad jezera Bokoda, a sa kopnom su povezane nizom daščanih staza.


Foto: Shutterstock

U ovim kabinama najčešće odseda lokalno stanovništvo tokom letnjih meseci, ali budući da se uprkos hladnijem vremenu voda jezera retko zamrzava, ribolovci su gosti ovog sela tokom cele godine. Jezero se retko zamrzava zbog obližnje elektrane koja ga koristi za hlađenje postrojenja i pumpanja tople vode. 

Iračka Venecija: Plutajuće kuće bliskoistočne močvare

Iako se plutajuće selo nalazi na pustoj lokaciji, ova oblast je zadobila pažnju svetske javnosti 2014. godine, kada je onlajn pretraživač Bing koristio sliku ovog plutajućeg sela kao pozadinu za svoje stranice. Ova destinacija se takođe pojavljuje i u muzičkom spotu mađarskog predstavnika za pesmu Evrovizije 2014. godine.

Plutajuće selo u Mađarskoj je samo jedno od mnogih naselja koja su izgrađena na štulama širom sveta, a najpoznatija se nalaze u Papua Novoj Gvineji, severoistočnoj Nikaragvi, severnom Brazilu, jugoistočnoj Aziji i zapadnoj Africi. 


Foto: Shutterstockbonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je julsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.