Borsko jezero, alpski ambijent na istoku Srbije

Jezero u istočnoj Srbiji, zajedno sa svojom okolinom može se lepotom porediti sa alpskom regijom. Lazarev kanjon, Zlotska pećina te arheološka nalazišta koja kriju neolitsku prošlost očaraće sve posetioce.

Borsko jezero, alpski ambijent na istoku Srbije Foto: ShutterStock

Planine koje pružaju utisak Alpa, kristalno čisto jezero za kupanje i jedinstveni lokalni specijaliteti. Na prvi pogled, asocijacije koje za konačno rešenje daju Austriju ili Sloveniju. Ipak, nije baš tako. Sve ove turističke želje ispunjava i naše Borsko jezero, idilično mesto na 250 kilometara od Beograda.

U podnožju planine Crni vrh, na nadmorskoj visini od 438 metara, prostire se jezero u kojem tokom letnjih meseci temperatura vode dostiže 25 stepeni Celzijusovih, pa je kupanje izuzetno prijatno. Oko jezera se nalaze borova šuma i čempresi, a četiri plaže svake godine privlače sve više posetilaca.

Dugo je ovaj kraj bio neopradvano zapostavljen na turističkoj mapi Srbije. Srećom, situacija se poslednjih godina promenila, pa turisti polako otkrivaju ne samo lepotu Borskog jezera, već i veliki broj prirodnih i istorijskih znamenitosti u okolini.

Pogledajte i Geografske anomalije: 140 misterioznih jezera usred pustinje

I zaista, Lazarev kanjon čija dubina dostiže 500 metara, Zlotska pećina sa uređenim pešačkim stazama, arheološka nalazišta iz doba neolita i starog Rima, kao i planina Crni vrh sa žičarom, samo su deo turističkih lepota opštine Bor.

Zbog strmosti stenovitih litica, Lazarev kanjon (dug 9 km) ni danas nije u potpunosti ispitan. Ovaj grandiozni prirodni fenomen usečen je u krečnjačku Dubašničku ravan, a na njega se nadovezuju plići i manji kanjoni Mikuljske i Pojenske reke, kao i kanjon Demizloka.

Jedinstven je po raznovrsnosti površinskih i podzemnih oblika kraškog reljefa, kao što su kraške doline, vrtače, škrape, kamenice, pećine i jame. Najpoznatija je Lazareva (Zlotska) pećina, koja je od maja do oktobra otvorena za posetioce uz pratnju vodiča.

Vidite i Lepota vulkanskog jezera


Foto: Wikimedia Commons

Oko jezera je ovog proleća je izgrađena i pešačka-trim staza, koja se spušta kroz šumu i predstavlja sedam kilometara dugu rutu za pešačenje i uživanje u prirodi.

Staza je osvetljena, pa se njom može šetati i noću. Usput su postavljene klupe kao odmorišta, a pogodna je i za vožnju bicikla.

Na Borskom jezeru se nalaze i brojni apartmani za izdavanje, a tu je i novootvoreni etno-restoran koji nudi domaće sireve i pečenja, kačamak, pite, Vlaške palačinke, a sve je dobavljeno iz okolnih sela.

Obratite pažnju i na 15 najlepših jezera na svetu

Vulkanska kupa

Jezero ima površinu od 30 hektara, a najveća dubina iznosi 48 metara. Iznad njega dominira pseudovulkanska kupa Tilva Njagra. Ovo jezero sa čistom i prozirno bistrom planinskom vodom je omiljeno mesto, kako za plivanje, tako i za mnoge sportske ribolovce.

Izvor: Novosti

Pogledajte i:bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je septembarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.