Pronađeno glavno područje fosila iz doba jure

Paleontolozi su u Argentini otkrili veliko područje na kojem se nalaze fosili iz doba jure.

Pronađeno glavno područje fosila iz doba jure Foto: Shutterstock

Područje koje obuhvata 23.000 kvadratnih milja u Patagoniji, na jugu Argentine, ove nedelje je postalo još popularnije nakon objavljivanja izveštaja u časopisu Ameghiniana.

Geolog Centra za naučno istraživanje i tehnološki transfer Garsija Masini istakao je da ne postoji drugo mesto na Zemlji koje sadrži istu količinu i raznovrsnost fosila iz doba jure. Masini dodaje da se fosili, stari između 140 i 160 miliona godina, nalaze na površini zato što su bili izloženi eroziji.

Saznajte i Zašto su fosili dinosaura najčešće pronađeni u identičnom položaju?

Geolog Masini koji vodi tim istraživača za ovo područje objašnjava da područje i izgleda kao predeo iz doba Jure, jedinstvenim ga čine termalne vode, jezera i potoci, kao i raspodela biljaka i drugih delova ekosistema. Fosili su sačuvani skoro odmah, za manje od jednog dana. Takođe, može se videti kako su se pomerale gljive, cijanobakterije i crvi, dok su bili živi.

Ignasio Eskapa iz Paleontološkog muzeja Egidio Feruglio istakao je da su istraživači pronašli širok spektar mikro i makroorganizama.

Fosili su veoma dobro očuvani, tako da istraživači smatraju da bi svaki kamen izvađen na ovom području mogao otvoriti vrata novog otkrića.  bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.