Ulica poljupca: najpoznatiji prolaz između uskih i krivudavih ulica Meksika

Jedan od najpopularnijih prolaza na planeti i, svakako, dragocena turistička atrakcija u Meksiku, čuva sećanje na jednu tragičnu ljubavnu priču.

Ulica poljupca: najpoznatiji prolaz između uskih i krivudavih ulica Meksika Foto: Profimedia

Ušuškan iza Los Anđeles Plaze, uski prolaz između zgrada poznat kao “Ulica poljupca” ne razlikuje se previše od ostalih uskih ulica u gradu. To je jedan nagnuti prolaz koji ima mesta za jedno ili dvoje ljudi koji stoje rame uz rame, između narandžastih zgrada s obeju strana. Iznad glava su prozori sa šalonima i saksijice sa cvećem, koji doprinose jedinstvenoj atmosferi koja vlada u ovom prolazu.

Međutim, nije interesantna atmosfera razlog za to što redovi turista često stoje na ulici pored ovog kutka i strpljivo čekaju priliku da se u njemu poljube. Iza svega toga postoji priča o dvoje mladih – „Romeu i Juliji iz Gvanahuata“.

Saznajte zašto se ljubimo


Foto: Profimedia

Prema lokalnoj legendi, jedna imućna porodica živela je u jednoj od zgrada koje okružuju ulicu. Njihova kćerka, čiji je prozor gledao na ulicu, zaljubila se u mladića koji je stanovao sa suprotne strane ulice. Mladić je iznajmio sobu u zgradi prekoputa njene, a njegov prozor bio je nasuprot njenom. Oni su se tajno nalazili i ljubili u uskoj uličici. Nažalost, kada je devojčin otac to saznao, u naletu besa je svoju ćerku ubio. Neke priče govore o tome kako se mladić nakon toga bacio sa svog prozora.

Meksiko: Iz jezera izronio Santijagov hram

Istinita ili ne, ova tragična priča zauvek je promenila sudbina ovog dela Gvanahuata i od običnog uskog prolaza u tipičnom meksičkom naselju učinila ga popularnom turističkom destinacijom.

Danas se na mestu za koje se veruje da je bila soba glavne junakinje ove priče nalazi prodavnica sa suvenirima, a turisti kače ljubavne katance na šipke od balkona...bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je julsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.