Novi gušter živopisnih boja pronađen je u Vijetnamu

Naučnici su otkrili novog svetlo plavog guštera koji se dugo krio u njihovoj neposrednoj okolini.

Novi gušter živopisnih boja pronađen je u Vijetnamu Ljubaznošću Pitera Gaislera

Gušter je otkriven u Vijetnamu, a dobio je naziv Calotes bachae, iako se dugo mislilo da pripada drugoj, već poznatoj, vrsti plavih guštera, poreklom sa Mjanmara i Tajlnada. Proučavanjem genetskih osobina, kao i veličine i karakteristika krljušti, ustanovljeno je da ovaj gušter pripada novoj vrsti, navodi se u članku novog izdanja časopisa Zootaxa.

Na prvi pogled ovaj gušter izgleda skoro isto kao jedna druga vrsta plavih guštera pod nazivom Calotes mystaceus, poreklom iz jugoistočne Azije, rekao je Timo Hartman, vođa istraživanja. Sve do sada, naučnici nisu bliže analizirali ovu vrstu guštera.

Tokom sezone parenja boje muškog guštera – koji može biti dužine i do 28 centimetara, postaju naročito živopisne - variraju od kobalt plave do svetlo tirkizne. Gušter menja boje da bi privukao ženke i zastrašio ostale mužjake, suparnike, kaže Hartman.

„Tokom dana gušter je plav, a noću izgleda tamno braon, bez ikakvih premisa svetlih boja“, objašnjava Hartman, doktorant na Katedri za herpetologiju (grana zoologije koja se bavi proučavanjem vodozemaca) Koening muzeja u Bonu.

Novootkrivena životinja pronađena je na otvorenom prostoru Cat Tien Nacionalnog parka, u gustim, tropskim šumama Bu Gia Map Nacionalnog parka, ali i u parku u centru grada Ho Ši Min, što je istražvače najviše iznenadilo.

Otkriće ovog gmizavca usledilo je zahvaljujući istraživanju gmizavaca i vodozemaca, sprovedenom u Cat Tien Nacionalnom parku u Vijetnamu. Uzorci prikupljeni u okviru projekta, za koje se verovalo da pripadaju vrsti Calotes mystaceus, predati su ruskim naučnicima koji su istovremeno radili na šifarniku DNK svih vodozemaca i gmizavaca sa Vijetnamskog područija.

Različiti geni, različita obeležja

Barkodiranjem, koje služi da bi se uporedili specifični gen markeri otkriven je značajan broj genetskih razlika između predhodne i novo ustanovljene vrste - Calotes bachae.

Desilo se neočekivano, ali to nije ništa neobično, izjavio je koautor studije Nik A. Poirakov, sa odeljenja za zoologiju Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov.

„U mnogim slučajevima dve vrste žaba ili guštera mogu izgledati zaista slično, a zapravo imaju duboku genetsku divergenciju“, ističe Pojarkov. Dalja istraživanja otkrla su da je čak i golim okom moguće ustanoviti razlike između ove dve vrste.

Calotes bachae ima svetlo braon mrlje na leđima, zajedno sa žućkastim brkovima, što je posebna karakteristika ovog guštera. Nasuprot tome, Calotes mystaceus ima tamno braon mrlje i bele brkove. Razlike postaju naročito izražene tokom sezone parenja, kaže Hartman.

Ovaj naučnik misli da je neočekivano otkriće samo ukazalo put ka otkrićima novih vrsta guštera koji tek čekaju da budu otkriveni.  "Siguran sam da u jugoistočnoj Aziji postoji još mnogo novih vrsta guštera koje tek treba da budu otkriveni", zaključuje Hartman.

Izvor: National Geographic Newsbonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.