Kako afričke zemlje proslavljaju Božić?

Stotine miliona hrišćana u Africi imaju jedinstvene običaje vezane za dan kojim se obeležava Hristovo rođenje.

Kako afričke zemlje proslavljaju Božić? Božić u Etiopiji Foto: Profimedia

Hriščanstvo je zastupljeno na afričkom konitentu još od sredine prvog veka, a procenjuje se da je danas čak 350 miliona Afrikanaca hrišćanske veroispovesti. To je razlog zašto stanovnici Crnog kontinenta imaju brojne i zaista jedinstvene praznične tradicije, poput zabava sa maskama i večere pod vedrim nebom.

Etiopija

Stanovnici ove zemlje slave Božić 7. januara i nazivaju ovaj praznik Ganna. Rituali vezani za Božić u Etiopiji počinju već na prvi dan posta, koji je praćen crkvenom službom i gozbom koju čine paprikaš, povrće i hleb od kiselog testa. Iako većina porodica i prijatelja ne razmenjuju poklone kao što je to slučaj na Zapadu, ljudi se obično okupljaju u velikom broju kako bi uživali u igrama i sportskim aktivnostima. 

Pogledajte i Kako različiti narodi proslavljaju Božić 7. januara?

Gana

Božić u Gani se smatra dobrom zasluženom pauzom, jer je to period koji se poklapa s krajem žetve kakaoa. Slično kao Evropljani i Amerikanci, porodice ukrašavaju svoje domove uz pomoć svetla, sveća i svetlucavih ukrasa. Za većinu vernika, to je samo početak! Na Božić, praznik se proslavlja s još većim žarom. U Gani se mnogo pažnje posvećuje porodičnom ručku, koji se najčešće sastoji od kozijeg mesa, povrća i supe. Tada se održava crkvena služba na kojoj se okupljaju građani i organizuje se velika, šarena praznična parada. 

Liberija

Umesto Deda Mraza, u Liberiji ćete verovatno primetiti starca Bajaka, odnosno đavola koji umesto darivanja poklona, šeta ulicama i moli se za stanovništvo. Uobičajene čestitke kojima se  čestita Božić Liberijci zamenjuju rečenicom: "Molim vas dajete mi nešto lepo za Božić".

Pročitajte i Badnji dan i pripreme za Božić 1909. godine opisani rečima devojčice

Demokratska Republika Kongo

U ovoj zemlji Badnje veče je veoma važno. Crkva tradicionalno organizuje velike muzičke večeri (mnoge crkve imaju najmanje pet ili šest horova) i božićnu predstavu. Ove predstave mogu da traju veoma dugo, jer sam početak simbolizuje stvaranje rajskog vrta, a završava se pričom o kralju Herodu koji ubija tek rođene dečake. Na Božić, većina porodica se trudi da spremi nešto bolji obrok nego inače. Ako mogu da priušte, oni će obavezno na prazničnu trpezu staviti malo mesa (piletine ili svinjetine), a ostatak dana se uglavnom provodi mirno i tiho u krugu porodice. 

Nigerija

U Nigeriji, mnoge porodice će na Badnje veče uživati u zabavi koja traje celu noć! Zatim, na Božić ujutru, oni idu u crkvu da se zahvale Bogu. Tradicionalni Božićni ručak podrazumeva meso – govedinu, ovčetinu ili piletinu, kao i pirinač jolof i paprikaš. 

Saznajte i Zašto je proslava Božića u Novoj Engleskoj bila zabranjena?

Zapadna Afrika

Mnoge oblasti zapadne Afrike imaju specifične i neobične tradicije. U Sijera Leoneu i većem delu Gambije, gradovi i sela organizuju maskarade, tako da je ceo grad obojen prazničnom atmosferom. Božić je jednako verski i društveni događaj jer se za praznik širom regiona okupljaju porodice i prijatelji kako bi zajedno uživali uz hranu, sport i razmenu poklona.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.