Pogled u budućnost: Šta će se sve promeniti u narednoj deceniji?

Kada je nauka u pitanju, deset godina je dovoljno dug period za revolucionarne promene. Hoće li predmeti iz današnje svakodnevnice postati zastareli, a zastarele misterije biti razjašnjene?

Pogled u budućnost: Šta će se sve promeniti u narednoj deceniji? Foto: Profimedia

1. Otkrićemo ko je bila Mona Liza.

"Đokondin" identitet je i dalje pod velom misterije. Neki smatraju da je to portret njegove majke, a drugi da je to njegova ljubavnica. Pojedini tvrde da je Mona Liza umetnikova kćerka, a mnogi tvrde da je Leonardo predstavio sebe u ženskom obliku.

Jedan istoričar umetnosti je tvrdio da je u pitanju Lisa Gerardini del Đokondo. Ostaci ove žene bogatog trgovca pronađeni su u jednom firentinskom manastiru, a rezultati analiza DNK tek treba da nas detaljnije upoznaju s njenim životom.

Pogledajte i: Tvrđava u obliku zvezde čuva istoriju Holandije

2. Nova era supermarketa. 

Čuveno pitanje u stranim supermarketima „Papirna ili plastična kesa?“ nestaće u bliskoj budućnosti jer se najavljuje da će plastične kese prestati das e upotrebljavaju kako bi se zaštitila životna sredina.

Takođe, predviđanja Marketinškog instituta koji ispituje prehrambeno tržište su da će do 2025. godine redovi u prodavnicama postati davna prošlost. Naime, kupci će na elektronski način plaćati namirnice, a očekuje se da će u upotrebu ući i pokretni zidovi koji će omogućiti transformciju objekta od samoposluge do pijace, i od pijace do restorana...

3. U budućnosti ćemo praviti robote od... luka?!

Nedostatak robota koji danas postoje je snaga. Većina robota može da podigne samo polovinu svoje težine, a kreću se mehanički, dok su im delovi potpuno nefleksibilni. Međutim, naučnici godinama rade na izradi veštačkih mišića, ali su materijali izrazito skupi.

Istraživači Nacionalnog univerziteta na Tajvanu su otkrili izuzetno jeftin materijal, u pitanju je luk. Kada su ćelije luka pomešali sa zlatom i potom dobijenu materiju naelektrisali, ona je počela da se savija i kontrakuje. Dakle, u budućnosti će roboti biti sličniji nama nego što su to danas. 

Saznajte i: Kako nas obmanjuju geografske karte?

4. Internet će zastariti?

Očekuje se da će internet dobiti status zastarelog do 2023. godine, smatra Endrju Elis sa Univerziteta za inženjering i primenjene nauke "Ešton". Naime, kablovi koji prenose podatke će postepeno gubiti svoje kapacitete, a kada dođe trenutak da se postojeći kablovi nadograde, to će predstavljati nemoguću misiju, najviše iz finansijskih razloga. Inženjer Deni Hils smatra da trenutno ne postoji plan B.

5. Saznaćemo da li je Šekspir koristio psihoaktivne supstance. 

Godine 2012. iskopani su ostaci kralja Ričarda III, a uz pomoć lasera i analiza naučnici su došli do mnogih podataka o ovom vladaru iz XV veka: kako se hranio, od čega je umro i kako je živeo. Akademski stručnjaci Univerziteta u Johanesburgu će pokušati da primene istu tehniku na Šekspirove ostatke. Na ovaj način ćemo saznati pojedinosti iz njegovog života, kao i da li je koristio marihuanu, što zanima mnoge, jer su u njegovom vrtu pronađeni ostaci kanabisa. 

Pogledajte i: Počinje najveća potraga za vanzemaljcima ikada!bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.