Zašto muškarci studiraju prirodne nauke češće nego žene?

Poznato je da je veća verovatnoća da ćete na hodnicima prirodnjačkih i matematičkih fakulteta sresti mladića nego devojku. Stručnjaci su istraživali zbog čega je tako.

Zašto muškarci studiraju prirodne nauke češće nego žene? Foto: Shutterstock

Nedavno sprovedeno naučno istraživanje Univerziteta u Vašingtonu je pokazalo da je razlog to što su muškarci skloni precenjivanju svoje inteligencije.

U istraživanju je učestvovalo 310 osoba različitog uzrasta, koje su nakon testa iz matematike ocenjivale koliko su bile uspešne u rešavanju postavljenih zadataka.

Psihološki fenomeni: Zašto doživljavamo "deža vi"?

Rezultati istraživanja su pokazali da su muškarci precenili broj urađenih zadataka, dok su žene prilično precizno procenile svoje aritmetičke sposobnosti.

"Iako je objektivnost poželjna prilikom procenjivanja ličnih sposobnosti, u ovom slučaju pozitivna iluzija u vezi sa matematičkim sposobnostima, mogla bi da bude vrlo korisna za žene", rekla je profesorka Šen Benč.

Ona smatra kako bi to pozitivno delovalo na samopouzdanje među ženama koje žele da studiraju prirodne nauke.

Kako iskoristiti matematiku da pobedite u „Monopolu“? (VIDEO)

"To bi imalo pozitivan uticaj na njihovo samopouzdanje, čak i kada bi žene postigle slabije rezultate od željenih, što bi kod njih izazvalo želju za usavršavanjem matematičkih sposobnosti i njihovo obrazovno usmerenje dalje navelo prema prirodnim naukama", istakla je Benčova.

Izvor: N1bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.