Pored mumije biskupa Vinstrupa pronađen – fetus

Nakon što je telo biskup Pedera Vinstrupa ležalo čak 350 godina u švedskoj katedrali, otkrivena je jedna tajna prošlosti. Ipak, samo delimično.

Pored mumije biskupa Vinstrupa pronađen – fetus Foto: Shutterstock

Mumificirani ostaci biskupa Pedera Vinstrupa spadaju u najočuvanija tela u Evropi, a skenerski snimci kovčega pokazuju da se u njemu nalaze i ostaci fetusa. Spekuliše se da je fetus možda u srodstvu s biskupom.

Pogledajte i: Altajci veruju da je ekshumacija mumije sibirske princeze izazvala prirodne katastrofe

Misterija je otkrivena kada su naučnici rendgenskim snimcima pokušali da otkriju više o uzroku biskupove smrti. Svi organi nalaze se na svom mestu, netaknuti. Naučnici su ustanovili da je Vinstrup patio od nekoliko različitih bolesti, uključujući rak, srčana oboljenja i artritis.

Saznajte i: Zamrznuta mumija žrtvovane devojke čuvala tajnu 500 godina (VIDEO)

Fetus pronađen pokraj biskupovih nogu star je oko pet meseci, tako da je moguće da je reč o spontanom pobačaju. Sledeći korak koji naučnici planiraju jeste analiza DNK uzorka biskupa i fetusa kako bi se utvrdilo eventualno srodstvo. 

Biskup Vinstrup, rođen 1605. godine, umro je u 74. godini života. Bio je glavni teolog, koji je, prema istorijskim podacima, ubedio švedskog kralja da otvori Univerzitet u Lundu. Specifičan je podatak da njegovo telo, zapravo, nije balsamovano, ali je još uvek očuvano.

Saznajte i: Kosa mumije otkriva kako su se hranili drevni narodibonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je julsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.