Povratak s „Marsa“: Naučnici završili jednu od najvažnijih misija današnjice

Šestoro naučnika provelo je osam meseci u simulatoru u kom vladaju uslovi istovetni onima na Crvenoj planeti. Kako je protekla ova „misija“?

Povratak s „Marsa“: Naučnici završili jednu od najvažnijih misija današnjice Foto: Shutterstock

Posada je napustila simulator, smešten na 2.400 metara visine, na padini havajskog vulkana Mauna Loa, kako bi posle 184 dana napokon udahnuli svež vazduh. Do sad su izlazili iz simulatora samo u astronautskim odelima.

Saznajte: Šta predstavljaju misteriozne plave površine na Marsu?

Naučnici su učestvovali u studiji simulacije "misije" na Mars koju finansira NASA i koja je imala za cilj proučavanje ponašanja posade kao grupe. Tokom celog "boravka" na Crvenoj planeti bili su nadzirani kamerama i uređajima za praćenje telesnih pokreta.

Mesto na kom je postavljen simulator i tišina koja na njemu vlada podsećaju na atmosferu u svemiru. Sve što su naučnici mogli da vide su polja i planine prekrivene lavom, izjavila je vođa studije Kim Binsted s Havajskog univerziteta, prenosi AP.

Praćenje reakcija članova posade za vreme boravka u izolaciji, posebno njihovih emocija, moglo bi da pomogne naučnicima tokom budućih misija da ustanove postojanje depresije kod astronauta ili problema u međusobnoj komunikaciji.

Neobično otkriće: Na Marsu pronađeno staklo?

"Astronauti su stoici i nerado će priznati da postoji neki problem. Ovo je način da naučnici na Zemlji na vreme detektuju problem, pre nego što bude prekasno", kazala je Binsted.

Ovako dugi boravak u skučenom prostoru, u izolaciji, predstavljao je izazov za šestočlanu posadu koja se oslobađala stresa gimnastičkim vežbama i jogom. Na raspolaganju su imali i stazu za trčanje i sobni bicikl na solarnu energiju.

"Kada bi dan bio dobar, onda je sve bilo u redu, zabavno. Ali ako vam je dan bio loš, tada bi bilo nepodnošljivo, jer ne možete da izađete i prošetate... stalno vas neko posmatra", izpričala je jedna od učesnica eksperimenta, naučnica Univerziteta "Perdiju".

Pročitajte: Prvi dokaz o vodi u tečnom stanju na Marsu?

Prvu stvar koju su članovi posade učinili po izlasku iz simulatora je da "napadnu" hranu za kojom su žudeli tokom osam meseci izolacije i zamrznutog pasulja: sočne lubenice, kuvana jaja, breskve i kroasani.

Sledeća stvar koju su sebi obećali da će učiniti čim izađu je da odu na plivanje - tuširanje u simulatoru je bilo ograničeno na samo šest minuta nedeljno.

"Sama pomisao da ću zaroniti u vodu i u njoj ostati koliko hoću, da ću osetiti sunce, čini mi se kao nešto neverovatno", navela je Dan.

Izvor: B92bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je julsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.