Kako je konzerva iz XX veka postala istorijski predmet?

Jednostavan predmet iz svakodnevnice XX veka dobio je novo značenje za arheologe - konzerva za pivo s otvaračem koja je prvi put predstavljena pre 50 godina sada se smatra važnim obeležjem jedne istorijske ere.

Kako je konzerva iz XX veka postala istorijski predmet? Foto: Profimedia

Konzerva za pivo sa otvaračem koji je veličine prstena smatra se predmetom jedne istorijske ere, dizajn koji daje novi značaj starim aluminijumskim konzervama i jedinstvenim otvaračima koji se još uvek mogu naći u nekim državama SAD-a.

Pogledajte i: Alkoholno piće staro 200 godina može da se pije i danas?

"Jednom kada predmet napuni 50 godina, on može da se beleži kao arheološki predmet ili izolovano otkriće u većini država", kaže Vilijam Šreder, arheolog firme "Rajs-Landro riserč" iz Jakime u Vašingtonu. "To znači da su čak i otvarači s konzervi kvalifikovani da budu zaštićeni državnim i federalnim zakonima."

Prva na svetu: Litvanija štiti mlade od energetskih pića

Šreder je otkrio da se ove godine slavi zlatna godišnjica aluminijumskih otvarača, dok je istraživao savremeno đubrište konzervi u saveznoj državi Vašington. "Imao sam zadatak da izvedem malo istraživanje. Naišao sam na malu deponiju punu konzervi za piće i flaša, plastike i dr. Konzerve su bile stare, ali nisam mogao sa sigurnošću da znam da li su konzerve istorijske ili ne na samom terenu", rekao je Šreder

Otkrijte i: Kakvog je ukusa 170 godina staro pivo pronađeno u olupini jednog broda?

Vremenom, bio je u stanju da razazna neke etikete na konzervama na kojima je pisalo da su iz 1968. godine - što nije baš 50 godina starosti. Međutim, projekat je iziskivao resurs koji arheolozi mogu da koriste za datiranje konzervi i zaostalih otvarača - koji se tehnički mnogo češće nalaze od samih konzervi - a što može zauzvrat odrediti istorijsku vrednost lokaliteta na kojima su pronađeni.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
Pogledajte šta vas očekuje u junskom izdanju časopisa National Geographic Srbija.