Neverovatan izum: Sto koji sluša dosadne sastanke i pamti najvažnije razgovore (VIDEO)

Sastanci mogu da budu naporni i dugotrajni. Može li konferencijski sto visoke tehnologije da ih učini podnošljivijim?

Neverovatan izum: Sto koji sluša dosadne sastanke i pamti najvažnije razgovore (VIDEO) Foto: YouTube

Laboratorija "Njujork Tajmsa" R&D pokušala je da reši ovaj problem svojim najnovijim projektom - stolom koji sluša. To je pokušaj da se haotične konverzacije uproste tako da imaju smisla.

Pogledajte i: Šta bi se desilo kada bismo pokušali da skeniramo ogledalo?

Kao što mu ime govori, sto nas "sluša" pomoću mikrofona koji se nalaze ispod malih perforiranih rešetki koje vire iz stola.

Smeštena na 28. spratu zgrade "Tajmsa", Laboratorija R&D je potpuno odvojena od redakcije lista. Ona okuplja ljude s različitim zanimanjima i iskustvom - oni nisu novinari - i pokušava da omogući svojim zaposlenima kreativnost, tehnologijama koje će se najverovatnije pojaviti u narednih 3 do 5 godina.

Saznajte i: Kako izgleda vaj-faj?

Cilj nije stvaranje uobičajenog proizvoda, kao ni "alata" za novinarsku ekipu, već pokušaj kombinovanja različitih tehnologija u jedan jedinstveni dizajn. Takav proces rezultira onim što se može nazvati "jedinstveni uređaji" (gedžeti). Takođe, Laboratorija ne prodaje (bar ne uvek) svoje izume i, samim tim, pravi uređaje iz čiste intelektualne želje, odakle i potiče ideja za sto koji prepoznaje glasove.

Istražite i: Kako je izgledao ekran osetljiv na dodir 1982. godine?

"Semantički sto", kako je nazvan, sluša i pokušava da stvori senzore koji izvlače značenje iz razgovora koji se vode unaokolo. Dizajn ima za cilj da poboljša komunikaciju dok stvara zapis sastanka ili razgovora. Dok govorimo, naš glas obrađuje program za raspoznavanje glasova u tabletu s Android platformom i transkribuje kao zapis. Ceo transkript sastanka nije preterano koristan - ima previše informacija. Da bi pokušali da izvuku ono bitno, sto je prekriven kapacitivnim trakama, koje učesnici sastanka mogu da stisnu kako bi označili transkript određeno vreme pre i nakon nekih trenutaka. Oznaka ukazuje na to da je neko za stolom verovao da taj deo razgovora nije značajan.

Otkrijte i: Ovaj robot može da imitira vaš rukopis - do poslednjeg detalja

Sto je posebno interesantan zbog svoje jednostavnosti. Kružnog oblika i prave veličine za manju kancelariju za sastanke, ima atraktivan izgled koji biste očekivali da nađete u nekom skupom katalogu nameštaja.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.