Kuće od kartona i gajbi

Verovatno biste pomislili da, nakon osvajanja Prickerove nagrade, jedne od najvećih nagrada za dizajn, većina arhitekata uživa na sopstvenoj verandi sa pogledom na predivnu plažu. Međutim, šta je uradio japanski arhitekta Šingeru Ban?

Kuće od kartona i gajbi Foto: shigerubanarchitects.com

On je sagradio prelepe kartonske kuće za žrtve tajfuna.

Prickerova nagrada za arhitekturu se godišnje dodeljuje živim arhitektama od strane Hajat fondacije, koju vodi porodica Pricker. Nagrada se dodeljuje arhitekti, čije delo iskazuje kombinaciju talenta, vizije i posvećenosti, a smatra se najvernijom svetskom nagradom za arhitekturu. Zbog toga je mnogi nazivaju “Nobelova nagrada za arhitekturu”.

Skloništa koja je Ban napravio mogu se naći u gradu Danbantajan na Filipinima, koji su pretrpeli štetu izazvanu tajfunom Hajan prošlog novembra. Radeći sa studentima Univerziteta San Karlos, Banov tim je bio u mogućnosti da bude inovativan na osnovu sličnih struktura koje je Ban dizajnirao za žrtve zemljotresa u Japanu i Turskoj.

Kabine su sagrađene od isprepletenih papirnih cevi, sličnih onima koje je Ban koristio pri izragi mnogih drugih nagrađenih struktura za druge lokacije prirodnih nepogoda. Ovde se domovi nalaze na osnovama od gajbi Koka Kole, koje su otežane džakovima sa peskom i mogu se lako napraviti od strane male grupe ljudi.

Unutra, podovi su sačinjeni od listova kokosovog drveta i iverice, a krov je sačinjen od lokalnih palmi i plastične folije. “Zidovi” su jednostavno gotovi tepisi od bambusa koji pružaju privatnost i omogućavaju ventilaciju.

Papirne cevi deluju kontraintuitivno za područje sklono uraganima, ali su iznenađujuće jake kao građevinski materijal. Uz to, ušteda pri izgradnji papirne kuće, umesto isporuke materijala za privremene objekte, čini ceo projekat izuzetno vrednim.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je julsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.