Šveđani otvorili kovčeg starog kralja

Naučnici su otvorili 850 godina star kovčeg kralja Erika Svetog u nadi da će saznati nešto više o kralju, njegovoj kruni i njegovoj ishrani.

Šveđani otvorili kovčeg starog kralja Foto: Bertil Ericson / TT

“Ovo je bila veoma specijalna prilika, posebno imajući u vidu značaj Svetog Erika za religiju u Švedskoj.”, rekao je Lars Astrand, kapelan katedrale u Upsali.

Kovčeg sadrži kosti kralja Erika, koji je kasnije proglašen za sveca, zajedno sa pozlaćenom bakarnom krunom ukrašenom poludragim kamenjem.

“Kruna je jedinstvena – ne postoji ništa slično što je ujedno toliko staro u Švedskoj. To je sigurno najstarija srednjevekovna kraljevska kruna u zemlji.”, kaže Astrand.

Kapelan je takođe bio tu kada je kovčeg zadnji put otvaran 2000. godine, ali je ovo prvi put da će naučnici sprovesti testiranja na ostacima.

Među kostima je nađena torbica koja sadrži nešto za šta se veruje da je kraljeva ključna kost, za koju Astrand kaže da sadrži jasan dokaz o udaru mača.

“Legenda kaže da je taj udarac bio fatalan po kralja, kada je ubijen na Vaznesenje Gospodnje 1160. godine. Drugi misle da je bio zarobljen i obezglavljen nedelju dana kasnije. U svakom slučaju, mač je udario u njegovu ključnu kost i ožiljak je jasno vidljiv.”, objasnio je Astrand.

Tim naučnika sa obližnjeg Univerziteta u Upsali će proučiti kosti kako bi otkrili zdravstveno stanje kralja, njegovo poreklo, pa čak i ishranu. Šta god da je kralj jeo dovešće do zaključka o tome gde je živeo, što će konačno rešiti viševekovnu debatu o tome da li je bio iz Upsale ili sa zapadne obale.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...