Poslednji obrok kao test nevinosti

Može li poslednji obrok otkriti nešto više o osobama osuđenim na smrtnu kaznu osim toga koju hranu vole?

Poslednji obrok kao test nevinosti Foto: Thinkstock

Neki tvrde da postoji značenje koje leži u odluci o izboru hrane za poslednji obrok pre izvršenja smrtne kazne. Čuveni, Riki Rej Rektor je tražio da mu pitu koju nije ni okusio sačuvaju za posle egzekucije. Ovaj zahtev je izazvao značajnu raspravu o Rektorovoj nevinosti – na osnovu hrane koju je zatražio.

Slično tome, u dokumentarcu o poslednjim obrocima, umetnici Bigert i Bergstrom tvrde da postoji veza između toga da li osoba bira ili odbija poslednji obrok i toga da li prihvata svoju krivicu. U oba slučaja, postoje navodi da je poslednji obrok bitan za legitimnost pogubljenja. To su signali koje je istraživač Kevin Knifin, sa Univerziteta Kornel ispitao u svom samostalnom istraživanju. Konkretno, on je proučavao da li će se pojedinci koji prihvataju krivicu – izvinjenjem ili priznanjem – više upustiti u izbor poslednjeg obroka. On je takođe gledao u razlike između obroka onih koji su tvrdili da su nevini.

Knifin je postavio hipotezu da će oni koji sebe smatraju nevinim tražiti hranu sa manje kalorija ili čak odbiti da imaju poslednji obrok. Nakon analize poslednjih obroka 247 ljudi koji su pogubljeni u Sjedinjenim Američkim Državama između 2002. i 2006. godine Knifin je otkrio da je njegova hipoteza tačna. Oni koji su poricali krivicu su 2.7 puta više odbijali poslednji obrok od onih koji su priznali krivicu. Dalje, oni koji su prihvatili svoju krivicu tražili su 34% kaloričniju hranu i to posebne vrste ili brenda, utešnu hranu.

Društvene okolnosti često daju značenje hrani, te je sasvim logično da poslednji obrok onih koji su osuđeni na smrtnu kaznu mogu značiti nešto više od preferencija ukusa. Iako postoje mnogi faktori koji bi mogli da utiču na izbor poslednjeg obroka, ovo istraživanje je prvo koje je dalo dokaze za vezu između izbora hrane i percepcije osoba o sopstvenoj krivici ili nevinosti. Ovi nalazi se mogu pokazati korisnim za pravnu zajednicu u daljem ocenjivanju nevinosti i percipirane nevinosti onih koji su dobili smrtnu kaznu u prošlosti.

 bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.