Trpeza grčkih bogova na suncem okupanom ostrvu - savršeno utočiste za ljubitelje dobre hrane

Naksos, živopisno mediteransko utočište za sve ljubitelje prvoklasne hrane.

Trpeza grčkih bogova na suncem okupanom ostrvu - savršeno utočiste za ljubitelje dobre hrane Foto: Profimedia

Kada siđete sa trajekta i izvučete se iz gužve, izaći ćete na pločnik na kom se hobotnice, prebačene preko štapova, njišu na vetru. Nekoliko koraka dalje ulazite u lavirint ulica popločanih kaldrmom. Stigli ste na Naksos, glavni grad istoimenog grčkog ostrva.

Udaljen četiri sata vožnje trajektom od Atine, ostrvo Naksos, pravo je mesto za odmor u poređenju na njegove užurbane komšije Mikonos i Santorini.

Naksos je najveće ostrvo Kiklada. Takođe je, sa svim izvorima hrane na ostvru, samo sebi dovoljno. Stanovnici Naksosa već hiljadama godina obrađuju 165 kvadratnih kilometara raznolikog terena ostrva. Danas stotine hiljada turista godišnje, zajedno sa stanovnicima uživa u plodovima tog rada - kroz gastronomsko blago.

Prema mitologiji, ovo ostrvo blagoslovio je Dionis, bog vina, pa je zbog toga toliko bogato. 

Zbog nedostatka prirodnih luka, ribolov nije primarni izvor hrane, umesto toga krave pasu na poljima koja natapa morska magla, tim poljima se slobodno kreću i koze, a ovce na kamenim brdima slobodno pasu divlji origano i timijan. U raznovrsnom bilju uživaju i petlovi i zečevi.

Jedinstven među Kikladama, na Naksosu je proizvodi široka lepeza sireva, kao i puter, krompir, ulje, med, začini i kitron, lokalni liker od citrusa.

Stanovnici Naksosa ne štede produkte svog ostrva prilikom prirpemanja hrane, a ovo su jela koja ne smete da propustite ukoliko se nađete na ovom neverovatnom mestu.

Petao u crvenom sosu

Kako bi omekšalo meso naksoskih mišićavih petlova, potrebni su sati dinstanja u crnom vinu i paradajzu. Ovaj luksuzni sos preliva se preko špageta, a najbolje je da ovo jelo isprobate u nekom od lokalnih sela.

Divlji zec

Nakon što nekoliko sati provede u marinadi od limuna, luka i origana, zečetina se polako dinsta u crvenom vinu, paradajzu i aromatičnim začinima, kako bi se na kraju dobila neka vrsta gulaša.

Kozje meso

Izaberite keleftiko - kozje meso jednostavno pečeno sa lukom, ili kozji paprikaš, i nećete pogrešiti.

I na kraju, naravno, dezert...

Kolači od oraha

Orasi rastu širom ostrva, pa ne čudi da su važan deo ishrane. Pored tradicionalne baklave, stanovnici Naksosa prave i kolač natopljen kitronom - melakrino.



bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je septembarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.