Odakle potiče "misteriozni" kamen otkriven ispod Pobednika? (FOTO)

Zaposleni koji rade na obnavljanju Pobednikovog postolja pronašli su misteriozni kamen za koji kažu da "krije svoju tajnu".

Odakle potiče "misteriozni" kamen otkriven ispod Pobednika? (FOTO) Foto: Beta/Milos Miskov

Dok se jedan od simbola Beograda, Pobednik restaurira u ateljeu u Smederevu, u toku je i obnavljanje njegovog postameta na kojoj je stajao devet decenija. 

Zaposleni koji rade na obnavljanju Pobednikovog postolja pronašli su misteriozni kamen za koji kažu  da "krije svoju tajnu". 

"Kameno postolje na kome stoji Pobednik krije svoju tajnu. Kamen će biti očišćen i sačuvan", napisali su na Tviter nalogu "Pobednik", gde prenose sve informacije o simbolu srpske prestonice.

Na istom nalogu su objavili fotografije kamena, dodajući i sledeće:

"Iako je na Beogradskoj tvrđavi kroz vekove bila praksa da se prilikom gradnje koriste spolije - kameni blokovi koji su imali prvobitno drugu funkciju, ovako nešto, na postamentu Pobednika je iznenađenje". 

Ipak, hroničari Beograda i dobri poznavaoci istorije prestonice, tvrde da ovo nije baš prevelika misterija, te da je skoro izvesno reč o nadgrobnoj ploči sa nekadašnjeg Starog groblja koje se nalazilo do pre skoro 100 godina na - Tašmajdanu.

Naime, od 1886. godine, kada je otvoreno Novo groblje, na Starom tašmajdanskom su obavljane sahrane samo još ljudi koji su od ranije na tom mestu imali grobnice, ali je prvih decenija 20. veka započelo preseljenje posmrtnih ostataka Beograđana sa ove lokacije.

Groblje je zvanično zatvoreno 1927. godine, a vlast je prodala veliku količinu kamena i opeke od koje su spomenici bili izgrađeni. Međutim, uprkos tome, ostao je veći broj spomenika sa kojima nisu znali šta da urade, a kako je nekako baš u to vreme počelo sređivanje Beogradske tvrđave, odlučili su da dobije korisnu namenu, pa su kamene ploče preselili na Kalemegdan.

Najveći deo njih završio je na kalemegdanskim stazama, gde se neki od njih i dan danas, mogu pronaći. Ponajviše na putu koji vodi ka Kralj kapiji. Zato su te staze od strane prestoničkih hroničara i nazvane "staze bivših pokojnika".bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.