Vlada Holandije odlučila da promeni ime države: Evo kako će se ubuduće zvati "zemlja lala"

Nacionalni ribrending u vezi s kojim su se složili poslovni lideri, turistička zajednica i centralna vlada, biće sproveden kasnije ove godine.

Vlada Holandije odlučila da promeni ime države: Evo kako će se ubuduće zvati "zemlja lala" Foto: Shutterstock

Vlada Holandije odlučila je da koristi isključivo svoje pravo ime - Nizozemska, a promena je deo pokušaja ažuriranja globalnog imidža države.

Nacionalni ribrending u vezi s kojim su se složili poslovni lideri, turistička zajednica i centralna vlada, biće sproveden kasnije ove godine.

Kao deo nove strategije, Nizozemska će biti službeni naziv na Eurosongu koji će se održati u Roterdamu u maju naredne godine, ali i tokom Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine.

Isto tako, čak i fudbalska reprezentacija, koja se u inostranstvu često naziva Holandija, isključivo će se zvati Nizozemska u svakoj narednoj službenoj prilici.

"Želimo da predstavimo Nizozemsku kao otvorenu, inventivnu i uključivu zemlju. Mi smo modernizovali svoj pristup", izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Holandije, a prenosi RTCG.

Za same Holanđane (tj. Nizozemce, kako ih ispravno nazivaju Hrvati, a od sada bi trebalo i mi) ovo nije ništa novo jer se zemlja  iformalno zove Kraljevina Nizozemska (Kingdom of the Netherlands).

Holandija su zapravo geografski, i administrativno, samo dve provincije na zapadu zemlje - Noord-Holland i Zuid-Holland, a provincija u celoj Nizozemskoj ima 12.

Ovo nije ni prva promena imena ove teritorije. Između 1588. and 1795. godine taj deo Evrope se zvao Republika Sedam Ujedinjenih Nizozemski, zatim pod francuskom okupacijom postaje Batavijska Republika, a kada je Napoleon dao zemlju bratu Luju 1806. nazvana je Kraljevstvo Holandija. Francuzi su brzootišli ali je ime ostalo.

Samo ime Holandija je izvedeno iz staronizozemskog (old dutch) termina zemlja drveća - holtlant, mada popularni mit (i kao i obično s mitovima netačan) glasi da je značenje izvedeno iz hol land - niska zemlja.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je septembarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.