Snažna poruka kroz umetnost: Impresivni spomenik s 440 pari cipela u čast žena koje su ubili muževi (FOTO)

Kako bi skrenuo pažnju javnosti i solidarisao svet, jedan turski umetnik pronašao je način kako da oda počast svim ženama koje su izgubile svoje živote kao žrtve porodičnog nasilja.

Snažna poruka kroz umetnost: Impresivni spomenik s 440 pari cipela u čast žena koje su ubili muževi (FOTO) Foto: Profimedia

Nasilje u porodici veliki je problem širom sveta, a usmereno je pre svega na ženske članove porodice koje trpe zlostavljanje koje se u nekim slučajevima završi smrtnim ishodom. U znak sećanja na žene koje su svoj život izgubile na ovaj način, ali i kako bi podigao svest o ovom globalnom problemu, turski umetnik i grafički dizajner Vahit Tuna osmislio je umetničku instalaciju koja nikoga nije ostavila ravnodušnim.

Foto: Profimedia

Vahit je okačio otprilike 440 pari ženskih cipela na dva umetnička zida u istanbulskom kvartu Kabatas - po jedan par za svaku ženu koju je tokom 2018. godine ubio bračni partner.

Umetničko delo, koje u ljudima izaziva jezu, inspirisano je starim turskim običajem. Naime, u nekim delovima Turske uobičajeno je da se cipele preminulog obese o zid njegove kuće. Kako prenose turski mediji, tom idejom se vodio i Vahit kada je odabrao 440 crnih cipela s potpeticama koje simbolišu nezavisnost, prkos i žensku snagu.

Foto: Profimediabonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.