Amazonske zemlje sklopile savez protiv uništenja prašume

Zemlje Amazonije objavile su mere zaštite najveće svetske prašume nakon razornih šumskih požara koji su izazvali zabrinutost sveta.

Amazonske zemlje sklopile savez protiv uništenja prašume Foto: EPA/Guillaume Horcajuelo

Sedam zemalja koje su se sastale u Kolumbiji povećaće saradnju protiv uzroka deforestacije, poput ilegalnog rudarstva, ilegalnog krčenja šuma zbog poljoprivrede i krijumčarenja droge, rekao je kolumbijski predsednik Ivan Duke.

Sporazum potpisan na samitu takođe uključuje informacijsku mrežu u svrhu sprečavanja katastrofa, povećano satelitsko praćenje deforestacije, promociju istraživanja i obrazovanja, povećanje učešća autohtonog stanovništva u svrhu podsticanja održivog korišćenja prašume.

Amazonske zemlje žele da ih podržavaju multilateralne banke, poput Inter-American Development Bank, rekao je Djuk. 

Sammit se održao u vreme dok je Brazil pod udarom međunarodnih kritika zbog desetina hiljada šumskih požara koji su opustošili 60 odsto Amazonije ove godine.

Požari su se proširili nakon mera predsednika Žaira Bolsonara da otvori veći deo prašume za rudarstvo i poljoprivredu, sa satelitskim podacima koji naznačuju da se deforestacija rapidno povećava na jednom od najvećih područja u svetu što se tiče bioraznolikosti, te bogatstva ugljem.

Na samitu su bili Duke, peruanski predsednik, ekvadorski predsednik Lenin Moreno, bolivijski Evo Morales, surinamski potpredsednik, brazilski ministar spoljnih poslova Ernesto Araijo i gvajanski ministar prirodnih izvora Rafael Trotman.

Bolsonaro nije prisustvovao samitu zbog skorašnje operacije, ali učestvovao je putem videolinka.

 

Amazonija obuhvata pola svetske površine tropskih šuma i proizvodi 20 odsto slatke vode na planeti, rekao je Djuk na sastanku s predstavnicima autohtonog stanovništva.

Grupa G7 nedavno je obećala 20 miliona dolara hitnih mera pomoći Brazilu.

Osim Brazila, požari su pogodili druge delove Amazonije i ostalih šumskih ekosistema u regionu, uključujući Boliviju, Paragvaj i Peru.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.