Stanovnike gradića Taos već decenijama opseda misteriozni zvuk (AUDIO)

Svedoci tvrde da se zvuk jače čuje u malim i zatvorenim prostorima kao što je automobil ili kuća što dodatno doprinosi bizarnosti cele situacije.

Stanovnike gradića Taos već decenijama opseda misteriozni zvuk (AUDIO) Foto: Shutterstock

Već decenijama stanovnike gradića Taos u Novom Meksiku opseda misteriozni zvuk. Reč je o neprekidnom niskofrekventnom šumu koji neki upoređuju s udaljenim zvukom rada dizelskog motora. Stalna izloženost ovom zvuku izaziva glavobolje, nesanicu, teskobu, pa čak i probleme s disanjem. 

Iako se može čuti golim uhom, različiti uređaji za detekciju zvuka nisu uspeli da ga registriju. Štaviše, u Taos su poslati brojni istraživački timovi kako bi otkrili uzroke ovoj pojavi, ali niko nije uspeo u tom zadatku. 

Šum je prvi put prijavljen ranih devedesetih godina prošlog veka, a profesor Džo Mulins sa univerziteta u Novom Meksiku otkrio je kako ga čuje dva odsto od otprilike 5.000 stanovnika Taosa. Zvuk se pojavi iznenada, vrlo je tih, a ljudi ga čuju barem jednom nedeljno.

Svedoci tvrde da se zvuk jače čuje u malim i zatvorenim prostorima kao što je automobil ili kuća što dodatno doprinosi bizarnosti cele situacije.

Foto: Shutterstock

Nedostatak stručnog objašnjenja za ovu pojavu dovela je do mnogih teorija zavere. Neki tvrde da zvuk proizvod vanzemaljske aktivnosti, što dodatno opravdavaju činjenicom kako se Taos nalazi svega 500-tinak kilometara od Rozwela u kojem je 1947. godine navodno pao neidentificirani leteći objekt. 

Drugi veruju da je šum vezan uz tajni projekat američke vojske koja je već radila ispitivanja s niskofrekventnim zvukovima u prošlosti, dok treći pretpostavljaju da je u pitanju neki prirodni fenomen, odnosno bolest organa sluha kod osoba koje ga čuju. 

Novija istraživanja pretpostavljaju da Taosov šum može biti posledica dva dubokookeanska talasa iste frekvencije koji putuju u različitim smerovima.

Neobjašnjivi zvukovi nisu rezervisani samo za ovaj američki gradić – štaviše, čuju su se širom sveta. Dotični šum možete čuti u ovom snimku s YouTube-a: 

Izvor: Punkuferbonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...