Zvanična rezidencija britanskih lidera: 5 zanimljivosti o slavnoj zgradi u Dauning stritu 10

Na adresi Dauning strit 10 od 18. veka se nalazi zvanična rezidencija britanskih lidera. Ovo su neke zanimljivosti o njoj.

Zvanična rezidencija britanskih lidera: 5 zanimljivosti o slavnoj zgradi u Dauning stritu 10 Foto: EPA/Neil Hall

Lider britanske Konzervativne partije Boris Džonson je i zvanično preuzeo funkciju premijera Velike Britanije. Novi lider konzervativaca poručio je posle pobede da je glavni cilj njegove vlade završetak izlaska Britanije iz Evropske unije 31. oktobra i ujedinjenje zemlje. Svoj prvi premijerski govor održao je ispred slavnih vrata broja 10 u Dauning stritu u Londonu. Istih onih ispred kojih je njegova prethodnica Tereza Mej podnela ostavku.

Evo nekoliko zanimljivih činjenica o čuvenoj zgradi:

1. Ser Džordž Dauning, diplomata koji je špijunirao svoje prijatelje, izgradio je 1682. godine 15 do 20 kuća u nizu sa slabim temeljima u ulici koja sada nosi njegovo ime.

2. Zgrada je postala zvanična rezidencija premijera kada ju je kralj Džordž II početkom 1730-ih poklonio prvom britanskom premijeru Robertu Volpolu.

Foto: EPA/Neil Hall

3. Zvanična titula Roberta Volpola glasila je Prvi lord riznice i postala je titula svih britanskih premijera. Upisana je na zlatno poštansko sanduče na vratima rezidencije.

4. Čuvena crna fasada zdanja u broju 10 bila je prvobitno žuta, a ne crna. Cigle su obojene u crno kako bi se zadržala prepoznatljivost zgrade.

Foto: EPA/Vickie Flores

5. Kako bi rešili problem s miševima u zgradi, u broju 10 uvek živi po neki mačak. Mačku Leriju je 2011. godine dodeljena titula glavnog hvatača miševa. Mačak od sada nastavlja da služi novom stanaru.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...